Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Birgitta Ulfsson är död

Från 2017
Uppdaterad 09.10.2017 15:11.
Skådespelaren Birgitta Ulfsson
Bild: Catariina Salo

Den prisbelönta finlandssvenska skådespelaren Birgitta Ulfsson är död. Hon somnade in i sitt hem i Helsingfors. Birgitta Ulfsson blev 89 år gammal.

Birgitta Ulfsson - en av de mest färggranna och karismatiska skådespelarna i Finland. Mer eller mindre legendarisk redan från början av sin karriär, kan man väl säga. Nu är hon borta.

Birgitta Ulfsson
Bild: Erkki Suonio / Yle

Jag har haft ett lyckligt liv

Birgitta Ulfsson föddes 1928 i Helsingfors, men kom under sin barndom att bo på flera olika håll i Finland på grund av sin pappas officersyrke.

Om barndomen har hon bland annat sagt att flyttarna och kasernlivet gjorde att hon "fick kontakt med ett rikt människomaterial".

Ett material som hon senare under sin egen skådespelarkarriär kunde gräva i och ösa ur. Och det blev en lång karriär. Ulfsson var aktiv - också på scenen - ända fram till slutet.

Den tidiga karriären - åren på Lillan

Ulfsson studerade vid Svenska Teaterns Elevskola 1948-1950 och inledde också sin professionella karriär på Svenska Teatern i Helsingfors.

I de här sammanhangen träffade hon Lasse Pöysti, som hon gifte sig med och fick två barn med, samtidigt som det blev en paus i skådespelandet.

Men Birgitta Ulfsson var inte ämnad att bli en hemmafru. Hon har otaliga gånger vittnat om hur Lilla Teaterns dåvarande chef Vivica Bandler en vacker dag ringde henne med någonting som snarast var en order: "Här finns en roll som ett fnask just för dig, kommer du?"

Birgitta Ulfsson kom - och stannade.

Skådespelarparet Pöysti och Ulfsson 1966.
Bildtext Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson
Bild: Yle

Åren på Lilla Teatern blev banbrytande. Ulfsson kom tillsammans med Pöysti och Bandler att bli en av de viktigaste beståndsdelarna i teaterns profil under de här teaterhistoriskt berömda åren, ja rentav decennierna, då Lillan blev en ansedd nyskapande och alternativ scen i Teaterfinland.

Internationell avantgardedramatik varvades med lokala revyer och Birgitta Ulfsson briljerade i bägge genrer; både som färgstark komedienne och mångbottnad karaktärsskådespelare.

Hon gav finländsk kultur ett ansikte

Lilla Teatern gjorde flera succéartade gästspel i Sverige, något som fick stor betydelse för de framtida kontakterna västerut.

Då Lasse Pöysti 1981 blev chef för Dramaten i Stockholm flyttade Birgitta Ulfsson med och byggde upp en egen framgångsrik karriär där.

Hennes "hemscen" där kom att bli Folkteatern i Göteborg, där hon jobbade 1983-1991 och gjorde flera roller som hyllades i svensk press.

Efter skilsmässan från Pöysti träffade hon också sin blivande nya make i Göteborg, skådespelaren Iwar Wiklander.

Från mitten av 1980-talet framträdde Ulfsson också som estradör i vis- och lyrikprogram som hon själv sammanställde och turnérade med.

Genom sitt arbete blev hon en sann kulturambassadör för Finland, flerfaldigt prisbelönad och hedrad. Eller, som någon har sagt: Birgitta Ulfsson gav finländsk kultur ett ansikte i Sverige.

Birgitta Ulfsson
Bild: Yle/Touko Yrttimaa

Pensionering inte aktuellt

Officiellt gick Ulfsson i pension 1991, men det hindrade henne inte från att fortsätta stå på scenen.

Hon fortsatte med sina vis- och lyrikaftnar och gjorde också en rad stora teaterroller.

Den sista stora rollen blev den 90-åriga döende Elsa i Lucas Svenssons pjäs Fosterlandet, som sattes upp i samarbete mellan Svenska Teatern och Göteborgs stadsteater 2015.

Birgitta Ulfsson och Iwar Wiklander i Fosterlandet.
Bildtext Birgitta Ulfsson och Iwar Wiklander i Fosterlandet
Bild: Ola Kjelbye

Då fanns cancern redan med som ett spöke i det mångsidiga bagaget, men Ulfsson har repat sig från två operationer och var fast besluten att gå vidare.

- Jag vägrar släppa in cancern i min själ. Jag är inte intresserad av att vara sjuk och tänka på sjukdom, sa hon i en intervju för Hufvudstadsbladet den 26 februari i år.

Ett lyckligt liv

Jag hade själv glädjen att träffa Birgitta Ulfsson så sent som i mars i år, i samband med att boken om hennes liv - "Med och mot min vilja" av Stig Hansén - gavs ut.

Hon sprudlade då som vanligt av en synnerligen vital energi och alert humor, och utstrålade sin alldeles speciella osentimentala livsglädje.

Birgitta Ulfsson
Bild: Sanna Eriksson

Efter all uppståndelse med bokutgivningen såg hon fram emot en lång sommar som skulle efterföljas av en stor roll på Folkteatern i Göteborg, i Bertolt Brechts Den goda människan i Sezuan med premiär i september.

Det framgick med all önskvärd tydlighet att hon var nöjd och glad över sitt liv. Mycket nöjd och glad.

- Ja, jag har haft ett lyckligt liv. Jag är en lycklig skådespelare.

- Vad har varit det viktigaste?

- För mig? Det kan man inte säga. Man lever i just det man då gör. Jag lever i ett nu och det händer hela tiden mycket saker i mitt liv, och det tycker jag om och tänker fortsätta med så länge huvudet orkar!

Yle Nyheter TV-nytt: Birgitta Ulfsson är glad över att ha blivit uppmärksammad i sitt hemland - Spela upp på Arenan

En glad och stolt Birgitta Ulfsson intervjuas efter att ha vunnit kulturministeriets Finlandspris den 8 december 2015.

Här kan du lyssna på Birgitta Ulfssons sommarprat från år 2013:

09.08.13 Birgitta Ulfsson

26:45
Skådespelaren Birgitta Ulfsson

Birgitta Ulfsson - fatalisten som inte skulle ge ut sina memoarer

Boken om Birgitta Ulfsson kom till med och mot hennes vilja.

Diskussion om artikeln