Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"En människorättsmardröm" - våldet i Burma kan sprida sig, varnar Guterres

Från 2017
FN:s generalsekreterare António Guterres
Bildtext António Guterres.

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver att Burma upphör med militäroperationen i rohingyernas områden. Enligt Guterres är situationen i Burma ”den snabbast växande flyktingkrisen i världen”, samt en humanitär och människorättslig mardröm.

Guterres varnade för att våldet mot rohingyafolket kan komma att sprida sig från de norra delarna av delstaten Rakhine till de centrala delarna, där 250 000 människor hotas av förflyttning.

- Vi har mottagit hårresande vittnesmål från de som flytt, främst kvinnor, barn och äldre, som pekar på orimligt våld och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, sade Guterres i ett tal till FN:s säkerhetsråd.

Guterres kräver att Burmas regering avslutar militäroperationen och tillåter humanitär hjälp att nå fram till de drabbade. Generalsekreteraren uttryckte oro över den antagonism som hyses mot FN och hjälporganisationer.

Burma har kraftigt begränsat mediers och hjälporganisationers tillgång till området. Hjälporganisationerna befarar att tiotusentals rohingyer är i akut behov av mat och mediciner.

Bäddar för radikalisering

Säkerhetsrådet har samlats för att diskutera situationen i Burma. Det var meningen att representanter för FN skulle besöka Rakhine i dag, men besöket sköts framåt med en vecka. Orsaken uppges vara vädret.

Besöket skulle vara det första sedan våldsamheterna bröt ut för en månad sedan. FN har kallat det för etnisk rensning. Över en halv miljon rohingyer har flytt till Bangladesh sedan dess.

De flesta flyktingar som anländer till Bangladesh har vandrat i dagar genom djungel och berg för att nå gränsen
Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

I sitt tal krävde Guterres att flyktingarna ska tillåtas återvända till sina hem, och upprepade kravet att rohingyerna ges medborgarskap.

Guterres befarar att diskrimineringen och dubbelmoralen när det gäller behandlingen av rohingyer bäddar för radikalisering.

Nio barn drunknade

Det är oklart hur många dödsoffer den humanitära krisen hittills har krävt. Tidigare under torsdagen dog åtminstone 15 personer då en båt som transporterade rohingyer kapsejsade utanför Bangladesh kust.

Enligt nyhetskanalen al-Jazeera fanns det över 100 människor ombord. Dödssiffran kan alltså ännu stiga. Omkring 20 människor har räddats.

Enligt ögonvittnen välte båten nära stranden.

- De drunknade rakt framför ögonen på oss. Bara några minuter senare drev kropparna in mot land, berättar en lokal företagare, Mohammed Sohel.

Enligt FN var åtminstone 9 av de omkomna barn. Enligt en av nyhetsbyrån Reuters fotografer på plats fanns det flera spädbarn bland de drunknade.

Svåra förhållanden för flyktingar i Bangladesh

Samtidigt kommer rapporter om allt svårare förhållanden för de rohingyer som lyckats fly till Bangladesh. Enligt hjälporganisationen Oxfam saknar hälften av flyktingarna tillgång till rent dricksvatten.

En flyktingpojke från Rakhine i Kutupalong-flyktinglägret i Ukhia, Bangladesh på tisdagen 19.9.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kraftiga regn har lett till översvämningar vilket har försvårat leveranserna av nödhjälp.

Enligt Oxfam saknar tre fjärdedelar av flyktingarna ordentligt tak över huvudet.

Källor: Reuters, AFP, FNB-TT

Burmesiska Rohingya-flyktingar väntar på mat i ett flyktingläger i Bangladesh.

Burmas regering tar över flyende rohingyers nedbrända hembyar

Enligt lagen övervakar staten de nedbrända områdena.

Diskussion om artikeln