Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Faller ministern på höga resekostnader?

Från 2017
Uppdaterad 29.09.2017 07:49.
USA:s hälsominister Tom Price.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

De amerikanska ministrarnas resande väcker missnöje i USA. President Donald Trump uppges vara mycket missnöjd med hälsovårdsministerns resekostnader, en miljon dollar på åtta månader.

Uppgifterna har sipprat fram de senaste dagarna och väckt alltmer uppmärksamhet.

Efter utnämningen i maj har hälsovårdsminister Tom Price hunnit med ett tjugotal resor i hemlandet och dessutom ett tiotal länder i världen. Tydligen passar det inte med kommersiella flyg, utan det har ofta behövts privatjet eller militärflyg.

Enligt nyhetssajten Politico har hälsovårdsministerns resor kostat över en miljon dollar.

Han har nu erbjudit sig att betala extrakostnaderna för sin stol, en summa på 50 000 dollar.

Det skulle motsvara mellanskillnaden mellan turistklass och businessbiljetter för honom själv. Men inte medresenärerna eller resten av kostnaderna för privatplanet.

Nästa att få sparken?

Medierna är fyllda av upprördhet över den amerikanska hälsovårdsministerns resande. Många tror att Tom Price är nästa i tur att få sparken.

Price är kirurg och kongressman. Han blev ansvarig för hälsovårdspolitiken i president Trumps administration i februari efter att föregående minister hade tvingats gå.

Nu har Price erbjudit sig att skriva en check på 52 000 dollar. I en intervju för Fox news hoppades han kunna återskapa förtroendet från folket och president Trump.

Vita huset utreder resorna och frågan ser ut att vidgas till de extravaganta resekostnaderna överlag.

Trump skulle städa upp efter demokraterna

President Trump anses inte ha råd med dålig publicitet i den här frågan. Hans valkampanj gick ut på att kritisera demokraterna för vanstyre.

Trump skulle städa upp träsket i Washington, med korruption och politiker som använde de statliga skattepengarna för egna ändamål.

Nu ser det ut som om Trumps multimiljonärministrar blir fast för samma sak.

Försvarare finns: Ibland lönar sig privatjet

Tidigare kritiserades finansministern för att åka och titta på solförmörkelsen med ett militärplan, kombinerat med ett studiebesök till guldreserven i Fort Knox.

Price har bland annat flugit till Nashville för att äta lunch med sin son. Han valde privatjet i stället för tåget, på en sträcka som tar mindre än två timmar och kostar 75 dollar.

Republikanska tyckare försöker förklara att det ibland blir billigare och säkrare med privata plan, om tidtabellen inte går ihop, eller om ministerns följe är stort. Militärplan kan behövas för att säkra ostörd datakommunikation.

Misslyckad vårdreform får syndabock?

Ska alltså Price få sparken? Mycket talar för det. Trump sägs vara synbart irriterad över avslöjandet.

Ett besked väntas komma inom kort.

Trump är också missnöjd med att inte få igenom en hälsovårdsreform i stället för Obamacare. Nu kan presidenten göra något positivt i folket ögon: sparka den resglada ministern och ge honom skulden för hela misslyckandet med hälsovårdspolitiken.

Diskussion om artikeln