Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Självständighet eller inte? Ett splittrat Katalonien går till val på söndag

Från 2017
Uppdaterad 20.10.2017 16:20.
Yle Nyheter: Ett självständigt Katalonien? - Spela upp på Arenan

På söndag skrivs det historia i Europa. Då kanske kartan över Europa får ritas om åtminstone om man får tro självständighetsivrarna i Katalonien. Men alla är inte för självständighet, det är fler som är emot. Ändå är det sannolikt att ja-sidan vinner.

Jordi Caballero lastar ut varor från en lastbil till en av affärerna i centrum av Barcelona. I fönstren hänger den katalanska självständighetsflaggan, några flickor går förbi med den gulröda flaggan knuten runt halsen.

På söndag kommer katalanerna att rösta för självständighet och Jordi Caballero gillar inte situationen.

Katalonien röstar om självständighet.
Bildtext Jordi Caballero är katalan och vill att Katalonien också i fortsättningen ska höra till Spanien.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Jag gillar inte upplägget. Det är olagligt när det görs så här. Det borde göras ordentligt så att alla i hela Spanien skulle få delta.

- Det är självklart att ja-sidan kommer att vinna. Det är ju de som går och röstar.

Enligt opinionsmätningarna vill 49 procent av katalanerna inte att Katalonien ska bli självständigt medan ungefär 41 procent vill ha självständighet.

En bred majoritet, över sjuttio procent av katalanerna, tycker ändå att man borde kunna rösta om självständighet. Det tycker också Jordi Caballero och han tänker delta i folkomröstningen om det bara är möjligt.

- Om jag får en chans och det är lätt att komma till vallokalen så går jag. Men det kanske inte kommer att vara möjligt att rösta.

Ännu är det osäkert om folkomröstningen alls kommer att kunna hållas. I början av veckan skickades den nationella polisen och den paramilitära polisen Guardia Civil från olika håll i Spanien till Katalonien.

I många städer kantade invånarna vägarna för att vinka av dem, som om de vore på väg till fronten.

Det är självklart att ja-sidan kommer att vinna. Det är ju de som går och röstar

Jordi Caballero

Den katalanska polisen Mossos d´Esquadra har beordrats vara den instans som ska omringa vallokalerna på söndagen så att människorna inte kan komma fram till valurnorna. På söndag klarnar det om Mossos kommer att följa order.

Katalonien röstar om självständighet.
Bildtext Studerande har demonstrerat i dagar mot den spanska staten utanför universitetet.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Många tror att den spanska regeringens hårda tag är kontraproduktiva och att allt fler kommer att söka sig till vallokalerna på söndagen just på grund av det.

Den spanska polisen väcker obehagliga minnen

När man kör genom industriområdet norrut från Barcelona kan man se en bensinstation med ett stort Sí på taket. Kör man in för att tanka märker man att allt är draperat i självständighetsflaggan.

Alla som tankar här är ändå inte här av en slump. Det är många som vill tanka sin bil just här.

- Jag tankar alltid här, säger Rosa. Det är ett ställningstagande. Jag vet att de som har det här stället är separatister. Våra liv skulle förbättras om vi blev självständiga.

Ägaren till bensinstationen, Joan Canadell, medger att det här är ett marknadsföringstrick. Men han gör det av passion för sitt land som är Katalonien.

Katalonien röstar om självständighet.
Bildtext Joan Canadell är ägare till bensinstationskedjan Petrolis Independents.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Jag betalar inte skatt till den spanska staten. Alla är ju tvungna att göra det men det är inte olagligt att låta bli. Det finns också andra företag som gör som vi. Jag betalar endast skatt till Katalonien och en del av vinsten donerar jag till självständighetsrörelsen.

Canadell är trött på att katalanerna betalar mer skatt än de får i gengäld av den spanska staten.

- Under årens lopp har vi gått miste om stora summor pengar. Det finns svart på vitt att det handlar om 8-9 procent av BNP under de senaste trettio åren.

Enligt Canadell är Katalonien annorlunda till sin mentalitet än spanjorerna. Katalanerna har en annan företagskultur och är mer innovativa.

- Katalonien har i flera hundratals år varit industrialiserat medan resten av Spanien är ett jordbrukarsamhälle som levt på kolonialismen ända till nu, de lever på att ta av andra. De har aldrig lämnat Francos arv utan fortsatt på det.

Katalonien röstar om självständighet.
Bildtext Ramon Armengol säger att Katalonien var en gång självständigt och nu måste katalanerna ta tillbaka sin frihet.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

När nu den spanska polisen anländer till Katalonien för att hålla ordning är det många som minns tiden under fascistdiktatorn Francisco Franco. Advokaten Ramón Armengnol är en av dem.

Jag betalar endast skatt till Katalonien och en del av vinsten donerar jag till självständighetsrörelsen

Joan Canadell, bensinstationsägare

Han har kommit för att tanka sin bil men har tid för en pratstund.

- Jag minns från min barndom när Franco skickade sina män i grå kostymer till Katalonien. Vi kallade dom för “los grises” när de kom med sina batonger i högsta hugg. Ännu är det inte så illa men tråkiga minnen väcks till liv.

Ramón Armengnol tror att om polisen far iväg med valurnorna på söndagen så har Spanien förlorat.

- Jag hoppas att de är smartare än så.

Alla vågar inte bekänna färg

Vid midnatt är journalistens Jaume Martínez kvällstur slut. Han jobbar för tidningen el Periodico. Tidningen är “unionista” vilket betyder att den inte stöder ett självständigt Katalonien.

- I morgon får ni läsa på första sidan att Donald Trump tycker att Katalonien ska förbli en del av Spanien, men ni får inte läsa att han också sade att folk borde få rösta och yttra sin åsikt.

Lite överraskande har Jaume Martinez ett stort Sí fastnålat på sin skjorta. Han kan inte få sparken, säger han, för han är facklig representant. Därför vågar han öppet flagga med sin åsikt.

Men det har gjort att han har förpassats till att bara editera texter istället för att skriva artiklar.

Katalonien har alltid varit delat, men nu börjar det bli farligt

Jaume Martinez, journalist
Katalonien röstar om självständighet.
Bildtext Jaume Martínez tar öppet ställning för självständighet på jobbet trots att hans arbetsgivare hör till nejsidan.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Det är få som vågar tala öppet om vilken sida de sympatiserar med på redaktionen och om de kommer att rösta på söndag. Katalonien har alltid varit delat, det är inget nytt att folk tänker olika om saker, men nu börjar det bli farligt.

Orsaken är att den spanska regeringen har skickat poliser till Katalonien och tvingar den katalanska polisen Mossos d´Esquadras att konfrontera katalanerna på söndagen.

- Den katalanska polisens uppgift är att skydda katalanerna, inte att strida mot dem.

Den katalanska folkomröstningen

Diskussion om artikeln