Märta Tikkanen om klassikern Århundradets kärlekssaga: “Jag skrev för att överleva”
I Århundradets kärlekssaga som utkom i sin första upplaga år 1978, för snart 40 år sedan, skriver Märta Tikkanen naket, ärligt och väldigt personligt om sitt passionerade men också destruktiva förhållande till sin alkoholiserade make, konstnären och författaren Henrik Tikkanen.
Hon skriver om ojämlikhet mellan könen, om att nästan stupa under allt ansvar över hem och fyra barn och om sin längtan efter frigörelse och självförverkligande.
Till en början var det inte alls meningen att texterna i Århundradets kärlekssaga skulle publiceras, berättar Tikkanen.
- Jag skrev om nätterna när resten av familjen sov. Fast jag fick mindre sömn, mådde jag ändå bättre bara jag fick häva ur mig allt det dagen hade inneburit för mig. Jag skrev inte alls med tanke på en bok utan för att försöka begripa vem jag var och hur jag skulle komma vidare. Jag skrev för att överleva, helt enkelt.
Tidigt
dolde jag min sårbarhet
för digHur skulle jag kunna
göra dig så ont
att jag lät dej förstå
hur ont
du hade gjort mejSå lyckades jag hindra
både dej och mej
att växaMärta Tikkanen, ur Århundradets kärlekssaga.
Inte bara en mammamaskin
Den grundläggande känslan i boken är, enligt Tikkanen, behovet av att bli sedd och bekräftad.
- Se mig, hör mig! Observera att jag inte bara är en mammamaskin som kokar mat och är ljuvlig utan att jag också har ett eget liv, beskriver hon.
Det här är universella känslor som alla oberoende ålder, kan känna igen sig i. Beröringspunkterna är många. Det här är också orsaken till att Kärlekssagan fått så många läsare genom åren, tror Tikkanen.
- Kvinnor har så mycket gemensamt när det kommer till samliv, äktenskap, barnuppfostran, otrohet och inte minst kärlek. En del hittar någonting i texterna som de kan leva sig in i, bli arga på eller få upprorsglöd ifrån, beroende på.
“Det är ditt fel att min fru lämnade mig”
Men det är inte bara kvinnorna som tagit till sig texterna i diktromanen Århundradets kärlekssaga.
- Jag har också fått många fina brev av män. Men det var en som skrev att nu vet jag precis varför min fru lämnade mig och det är ditt fel, minns Tikkanen.
Genom sin frispråkighet och sitt författarskap där hon ofta porträtterat kvinnans ställning i en mansdominerad värld, har Märta Tikkanen alltsedan 1970-talet spelat en viktig roll för kvinnorörelsen i hela Norden.
- Jag upplever att det är min plikt att tala för andra som kanske har svårare att hitta rätt på både rösten och orden. I synnerhet om det berör många fler än en själv, resonerar Tikkanen.
Nu gäller det
för oss
att tillåta ossbesvikelsen
ilskan
vreden
hatetNär vi har hatat färdigt
reser vi oss
och gårMärta Tikkanen, ur Århundradets kärlekssaga.
Nya generationer finner Kärlekssagan
Den ständigt aktuella Kärlekssagan som översatts till 19 språk och som sålt i hundratusentals exemplar, har nu också utkommit som ljudbok på Schildts & Söderströms, uppläst av ingen mindre än Märta Tikkanen själv.
En hurudan upplevelse var det att läsa in texten?
- Det är ju så mycket känslor och minnen som ramlar över en. Trots att det är ganska länge sedan allt utspelade sig så kommer jag ju precis ihåg stämningarna, hur det var och hur det kändes.
Trots att nästan 40 år har passerat sedan boken utkom i sin första upplaga, dras nya generationer till texterna.
- Det är förfärligt roligt att de här texterna kan säga någonting åt dagens unga kvinnor och kanske unga män för den delen också, tillägger 82-åriga Märta Tikkanen, som fortfarande inleder varje dag med att skriva.
Huruvida någonting ur textmassan hon producerar kommer att tryckas mellan två pärmar återstår att se. Men man kan alltid hoppas, säger hon.
- Jag brukar säga så här. Så länge jag lever - skriver jag - och så länge jag skriver - lever jag. Och sen kan det ju göra det samma.