Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

DJ Bunuel har låtit musiken sprida ljus i 40 år: "Hur sjuk den här världen än är finns det ändå alltid hopp"

Från 2017
Uppdaterad 31.08.2018 10:42.
DJ Bunuel håller upp en vinylskiva.
Bildtext I oktober 2017 firar Dj Bunuel 40 år som DJ.
Bild: Adam MacKintosh

Han var en del av Hurriganes-familjen i många år. Hans djupa och kännspaka röst är känd för radiolyssnarna ända sedan början av 80-talet. Han arbetar också med personer med utvecklingsstörning och hjälper dem att göra media. Nu firar DJ Bunuel, eller Måns Strömberg som han egentligen heter, 40 år som DJ.

Måns Strömbergs första steg mot karriären som DJ började i Östra Svenska Läroverket i slutet av 1970-talet, där han var idrottsföreningens ordförande. Tillsammans med kompisen och infosekreteraren Mikke Stenberg ställde de upp som DJ:n på skolans disko 1977. Resten är historia.

Pappas skivhylla grunden till inspirationen

Intresset för musik föddes redan hemma. Inspiration hämtar Måns Strömberg från sin pappas skivhylla.

DJ Måns Strömberg gillar disco - Spela upp på Arenan

Redan som 14-åring diggade Strömberg Gary Glitter. Också Cornelis Vreeswijk, Lill Lindfors, blues, hiphop, jazz och swing var redan då en naturlig del av honom.

- Det jag hörde som barn och tonåring - jag gillade allt det här redan då. Jag har märkt senare att jag har haft lätt att hitta många musikstilar just för att jag har haft den där grunden.

- Jazz är ett bra exempel. Om man som barn lyssnar på swing låter inte John Coltrane alls så konstig, men om du som barn lyssnar på Tauski Peltonen kan det vara lite längre väg att hitta Miles Davis och Coltrane.

Ofta vet inte folk själv vad de tycker om, de har bara bestämt vad de gillar. Sedan, i den rätta stunden, märker de plötsligt att de dansar till afrikansk trummusik

― Måns Strömberg, DJ Bunuel

Att spela musiken som publiken inte visste att den ville ha

Att hitta olika stämningar är DJ:ns viktigaste uppgift, tycker Måns Strömberg. Musiken handlar om känslor och är ofta starkt förknippad med det undermedvetna.

- Ofta vet inte folk själv vad de tycker om, de har bara bestämt vad de gillar. Sedan, i den rätta stunden, märker de plötsligt att de dansar till afrikansk trummusik trots att de har trott att Abba är det enda fina som finns.

DJ Bunuel i ett nötskal

- Föddes 1962 i Helsingfors
- DJ, evenemangsproducent, musiker och programledare
- var Hurriganes DJ 1979-1982
- drog programmet Pick up på Rundradion 1984 och Fri Bas (programmet hette först DJ Bunuel med Måns Strömberg) på Radio X3M i slutet av 1990-talet
- har också arbetat som programledare på Radio Ettan, YLEQ, Lepakko Radio, Ambient Radio, Yle Radio 1 ja Radio Helsinki
- en av grundarna av bandet Fat Beat Sound System
- Drev Bar Mary i Borgå tillsammans med Joakim Lybeck 1994-2007
- har gjort bakgrundsmusiken till otaliga barer och restauranger

Mera information på webbsidan djbunuel.com

Måns undviker att kategorisera musik.

- Speciellt jazz, hiphop och reggae är ord som är avskräckande för dem som inte vill ha nåt med dem att göra. Men om man inte kallar dem det så kanske de hittar dem.

- Alla har vi låtar som vi gillar fast vi inte vet varför, det är det hålet jag söker.

Historien bakom namnet Bunuel

Namnet Bunuel - vars ursprunglige bärare var den spanske filmregissören, manusförfattaren, producenten och skådespelaren Luis Buñuel (1900-1983) - fick Måns Strömberg av Remu Aaltonens bror Ari Aaltonen, då Strömberg 1979 började turnera med Hurriganes som bandets DJ.

Ari Aaltonen hade som vana att ge olika namn åt bandets medlemmar, till exempel Remu Aaltonen kallades Johnny och Cisse Häkkinen kallades Del monte. Och Måns fick heta Luis Buñuel.

Namnet följde med till Radio Ettan (Radio Ykkönen), där han började arbeta i slutet av 80-talet.

- Att göra en jingel där nån säger "Måns Strömberg - sinun lähelläsi" lät inte så häftigt så det var klart för mig att jag kommer att använda en pseudonym.

Att tro på att hur sjuk den här världen än är så finns det ändå alltid det där ljuset, det finns alltid hopp, och det är det som är min uppgift.

― Måns Strömberg, DJ Bunuel

Måns Strömberg och Bunuel, två delar av samma person

Måns berättar att han blev retad som liten. Han var mycket länge väldigt noga med att hålla Måns borta från offentligheten. Många visste inte ens vad han hette.

- Jag ville skydda Måns, det var inte han som var där. Måns är mycket bräckligare och snällare. Men med åren har de kommit närmare varandra, Bunuel är inte lika saltig som han var tidigare. Då vi hade Bar Mary i Borgå presenterade jag mig genast som Måns, så alla Borgåbor som känner mig använder Måns.

"Det är viktigt att känna sig grön"

Arbetet som DJ har förändrats under årens lopp. Då DJ:ns enda uppgift tidigare var att få alla att dansa är arbetet numera så mycket mer än så, något också Strömberg har gått in för. Han har också gjort bakgrundsmusik, ljudperformanser och effekter. Bland annat.

- Efter att ha märkt att jag får 80 procent av människorna att dansa när jag vill så var det inte mera så intressant. Att få dem att dansa till sådant de inte vet om är däremot intressant.

- Det är viktigt att känna sig grön. Jag har aldrig velat bli den där som säger att det här går så och så och det här är sanningen. Jag har alltid velat tänka att jag inte alls vet hur jag ska göra det här.

El Bunu / Måns Strömberg
Bildtext Måns Strömberg ser som sin uppgift att sprida ljus och hopp via musiken.
Bild: Adam MacKintosh

Kan improvisera vid behov

Måns Strömberg beskriver en tid då han försökte kontrollera allt hela tiden. Nu känner han sig dock ganska lugn och vet att saker och ting fixar sig. Han förbereder sig alltid lite, men vet att han vid behov kan dra helt från hatten. Ibland kan han börja processa det han ska spela ett halvt år före själva spelningen.

- För ett par somrar sedan spelade jag på Nötö sommarfest, då hade jag "Nötö Safe" på min sticka, där har jag Governor Andy och Kapten Röd och sedan lite reggae för hippina. För några år sedan spelade jag för 60- 70-åriga finlandssvenska läkare och har ännu också kvar samlingen "Doctors safe" från spelningen, där är Bibi Andersson, Povel Ramel och lite swing.

Med åren har Måns och Bunuel kommit närmare varandra, Bunuel är inte lika saltig som han var tidigare

― Måns Strömberg, DJ Bunuel

Projektchef för Sanslöst ljus

Strömberg arbetar också som projketchef för Sanslöst ljus, ett projekt som går ut på att ge personer med utvecklingsstörning en möjlighet att arbeta med media och kultur.

- Det är mitt första jobb med månadslön. Det är ett fyraårigt projekt som inleddes 2013 och tar slut nu i december 2017. Vi jobbar med dem, vi tycker inte synd om dem, vi ser dem i ögonen, vi vet inte deras diagnoser - vi jobbar. Vi har varit officiell festivalradio på Världen i byn i tre år.

Kohti valoa - 40 år som DJ

21.10.2017 firar Bunuel sina 40 år som DJ med en stor konsert på Kulturhuset i Helsingfors. Konserten är ett slags imaginär radiosändning, med över 30 uppträdande artister, som beräknas räcka ca fem timmar.

- Jag har länge haft en dröm om att kunna göra en sändning så att musiken hela tiden är live. Idén är att vi inte har några pauser, att det är helt som radio. Det är bara banden som byts.

Konserten är en hyllning till alla de DJ:n som kväll efter kväll spelar på klubbar och krogar runt om i landet.

- Det här handlar inte så mycket om mig, det är mera en hyllning till finsk musik och DJ-jobbet. Många tror att DJ:n bara trycker på knappar, men det är så mycket mera.

Bunuel tror på det goda

Konserten heter Kohti valoa, som också är namnet på den sändning Måns Strömberg haft på Radio Helsinki till och från under sju års tid.

All den här cynismen som finns omkring oss som smittar lätt, den fastnar inte på Bunuel men på Måns fastnar den då och då

― Måns Strömberg, DJ Bunuel

- Det är just det jag står för. Bunuel står för det. Måns kan däremot vara ganska rädd och lite pessimistisk. All den här cynismen som finns omkring oss som smittar lätt, den fastnar inte på Bunuel men på Måns fastnar den då och då.

- Bunuel är freedom man, han tror på det goda. När han - jag - spelar är det den där bubblan det handlar om. Just nu den här kvällen är allt bra, glöm allt skit - det är Bunuels grej. Att tro på att hur sjuk den här världen än är så finns det ändå alltid det där ljuset, det finns alltid hopp och det är det som är min uppgift.

Måns Strömberg, alias DJ Bunuel, alias El Bunus nya program Lux sänds i Yle Vega på söndagar klockan 15.03 -18

Diskussion om artikeln