Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC: FN i Burma mörkade rohingyafrågan – varningar nedtystades

Från 2017
Uppdaterad 29.09.2017 16:36.
Rohingya-flyktingar i ingenmansland vid gränsen mellan Burma och Bangladesh den 4 september 2017.
Bildtext På bar lite över en månad har 500 000 människor flytt undan våldet i burmesiska delstaten Rakhine. Enligt BBC visste FN-kontoret i landet om att hatet mot den muslimska minoriteten hade fått allvarliga proportioner men varningarna tystades ner.
Bild: AFP / Lehtikuva

Anställda vid FN i Burma var länge oroade över att läget i delstaten Rakhine kunde urarta i allvarliga våldsamheter. FN-ledningen i Burma mörkade frågan för att kunna fortsätta verka i landet och hoppades på att utvecklingen skulle gå mot det bättre, rapporterar BBC.

Kring en halv miljon rohingya-muslimer har flytt undan våld i den burmesiska delstaten Rakhine, där armén och buddhistiska mobbar har bränt byar, mördat invånare och begått massvåldtäkter.

FN har gått i bräschen för hjälpoperationerna och har ovanligt snabbt fördömt våldet och den burmesiska armén och regeringen i skarpa ordalag.

FN har kallat det som pågår i Rakhine för ett läroboksexempel på etnisk rensning, ett brott mot mänskligheten.

Jag satt till exempel med en grupp utlänningar och affärsfolk och då Rakhine och rohingyerna kom på tal sade en av burmeserna i sällskapet ”vi borde bara döda dem som om de var hundar”. För mig ringde genast varningsklockorna att dehumaniseringen (av rohingyer) hade nått en nivå att sådant sågs som normalt.

― Caroline Vandenabeele

Enligt vad tidigare anställda vid FN i Burma uppger för brittiska BBC var ändå många biståndsarbetare medvetna och oroliga över läget redan länge före de senaste våldsamheterna bröt ut.

Då den oron fördes vidare till FN-ledningen i landet, försökte den ändå mörka lägets allvar.

”Vi borde döda dem som om de var hundar”

En av dem som försökte väcka uppmärksamhet kring den ökande etniska spänningen i Rakhine var Caroline Vandenabeele.

Vandenabeele hade jobbat i Rwanda under upptakten till folkmordet där och kände igen upptrappningen av retoriken mot rohingya-folket.

- Jag satt till exempel med en grupp utlänningar och affärsfolk, och då Rakhine och rohingyerna kom på tal sade en av burmeserna i sällskapet: ”Vi borde bara döda dem som om de var hundar”. För mig ringde genast varningsklockorna att dehumaniseringen (av rohingyer) hade nått en nivå att sådant sågs som normalt, säger Vandenabeele till BBC.

Att hatet mot rohingya-folket ökade var alltså ingen hemlighet för FN på plats.

Den burmesiska armén anklagar militanta rohingyer för att ha massakrerat 45 hinduer och för att ha bränt deras by i Rakhine
Bildtext Hundratals rohingya-byar har bränts ner under våldsamheterna som FN kallar ett läroboksexempel på etnisk rensning.
Bild: EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

Hoppades att utvecklingen skulle lösa problemen

Etniska våldsamheter drev redan år 2012 över 100 000 rohingyer på flykt till läger inne i Rakhine och krävde åtminstone 100 liv.

Arbetet med att hjälpa dem försvårades av den buddhistiska majoritetens ingrodda hat mot den muslimska minoriteten.

På FN-kontoret ansåg ledningen, med den kanadensiska koordinatorn Renata Lok-Dessallien i spetsen, att man inte kunde riskera hjälpoperationen genom att lyfta upp kontroversiella ämnen.

Hon gav mig rådet att inte åka till norra Rakhine, "snälla åk inte dit". Jag frågade varför och hon gav mig aldrig riktigt något svar, utan jag fick mera en känsla av att hon inte ville ha trubbel med myndigheterna.

― Thomas Quintana

Man behövde buddhistiska ledares och framförallt arméns samarbete och då kunde inte tabubelagda ämnen lyftas fram.

FN-ledningen uppges ha hoppats att då den ekonomiska utvecklingen förbättrades i Rakhine skulle också spänningarna avta.

Flera tidigare FN-arbetare säger att de aktivt förhindrades att ta upp ämnet.

Straffades för att vädra oro

Lok-Dessallien själv har inte varit villig att kommentera BBC:s avslöjanden.

Utöver Vandenabeele talar flera källor om att underordnade som försökte ta upp frågan, ens på interna slutna möten, tystades eller straffades.

- Det fick negativa konsekvenser. Man bjöds inte längre till möten, resetillstånden godkändes inte längre, man flyttades till andra uppgifter eller förödmjukades inför andra anställda. Det skapades en atmosfär där det helt enkelt inte var möjligt att diskutera den här frågan, säger Vandenabeele till BBC.

Lok-Dessallien och den övriga ledningen ska också ha försökt förhindra människorättsaktivister från att ta sig till Rakhine för att undersöka frågan och ha försökt stävja försök att lyfta fram den i offentligheten.

Den här attityden sträckte sig så högt som till FN-sändebudet Thomas Quintana, som år 2014 var FN:s människorättsrapportör för Burma.

Strategin fokuserar för kraftigt på ett simplifierat hopp om att investeringar i utvecklingsfrågor ensamma kommer att minska på spänningarna. Den har låtit bli att beakta att investeringar enligt diskriminerande strukturer snarare tenderar att stärka diskrimineringen än att förändra strukturerna.

― Intern FN-rapport om arbetet i Burma

För BBC beskriver han ett möte med Lok-Dessallien på flygfältet i Yangoon.

- Hon gav mig rådet att inte åka till norra Rakhine, "snälla åk inte dit". Jag frågade varför och hon gav mig aldrig riktigt något svar, utan jag fick mera en känsla av att hon inte ville ha trubbel med myndigheterna, säger Quintana till BBC.

Då Quintana ändå åkte till Rakhine distanserade sig Lok-Dessalline enligt honom från hela besöket och de två träffades inte flera gånger.

Bekräftas av interna rapporter

Många av anklagelserna bekräftas också i en intern rapport som den då nytillträdda generalsekreteraren António Guterres beställde.

Rapportens slutsats är att problem ignorerades i den naiva tron att utvecklingen skulle sköta om problemet.

- Strategin fokuserar för kraftigt på ett simplifierat hopp om att investeringar i utvecklingsfrågor ensamma kommer att minska på spänningarna. Den har låtit bli att beakta att investeringar enligt diskriminerande strukturer snarare tenderar att stärka diskrimineringen än att förändra strukturerna, står det i rapporten.

Andra rapporter kommer med liknande slutsatser.

”Någon som tar rohingyernas part kommer inte att godkännas”

Tusentals människor samlades på ett torg i landets största stad Yangon för att uttrycka sitt stöd för Suu Kyi
Bildtext Burmas politiska ledare Aung Sun Suu Kyi har fått kraftig kritik för sin tystnad kring situationen i Rakhine. Bland majoritetsbefolkningen verkar det snarare ha gjort henne ännu populärare
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO

Efter den sista av rapporterna meddelade FN att Lok-Dessalline skulle flyttas från Burma till andra uppgifter.

Hon är ändå kvar som koordinator för FN i Burma eftersom myndigheterna där vägrade godkänna den tilltänkta efterträdaren.

- Hon har en rättvis och objektiv syn på saken. Sådana som tar rohingyernas parti kommer inte att godkännas av myndigheterna, säger Shwe Mann som är tidigare medlem i militärjuntan och nära landets politiska ledare Aung Sun Suu Kyi.

Också flera ambassadörer i Burma har uttryckt sitt stöd för Lok-Dessalline.

Två månader efter försöket att flytta Lok-Dessalline från Burma misslyckades bröt våldet ut i Rakhine på allvar, tillsynes utan förvarning.

- Vi tar starkt avstånd från anklagelser att koordinatorn skulle ha förhindrat intern diskussion. Möten mellan alla FN-organ i landet sammankallas regelbundet för att diskutera hur fred och säkerhet, mänskliga rättigheter, utveckling och humanitära frågor i Rakhine, skriver en talesperson för FN i Burma.

Källor: BBC

Diskussion om artikeln