Kellgrens: Vi är sista generationen av yrkesfiskare på Pellinge
Familjen Kellgren har sålt fisk på Helsingfors Strömmingsmarknad i årtionden. De vill inte att nästa generation tar över efter dem.
Strömmingsmarknaden i Helsingfors har en historia som sträcker sig över flera hundra år, men nu ligger dess öde på spel.
I år deltar endast trettio fiskare, av vilka hälften anländer till Salutorget med båt. Varje år minskar antalet båtlag med några.
Det finns ändå andra som gärna fyller hålet som yrkesfiskarna lämnar efter sig. Exempelvis deltar det i år försäljare från Kuopio som hämtar med sig både kalakukko och talkkunamjöl.
Yrkesfiskarnas framtid väcker diskussion
En av programpunkterna under marknaden är Strömmingsrådet. I rådet försöker man bland annat väcka diskussion on yrkesfiskarnas framtid.
- Om vi släpper in andra än fiskare förändras hela Strömmingsmarknadens karaktär, säger producent Laura Rautkallio-Salminen vid Helsingfors stad.
I Strömmingsrådet deltar bland annat riksdagens talman Maria Lohela.
Fiskaryrket är hotat eftersom väldigt få unga söker sig till branschen. Den inhemska fiskfångsten minskar och snart är vild fisk en sällsynt delikatess på konsumentens matbord.
Fiskarparet tvivlar på branschens framtid
Jörgen och Johanna Kellgren är fiskare i andra generation.
Jörgens pappa Henrik, 79 år, fiskar fortfarande liksom också brodern Hans. Honom kan man också se sälja fisk på Borgå torg.
Jörgen lärde sig fiska redan som liten pojke medan Johanna lärde sig yrket i och med äktenskapet.
Parets barn har inte utbildats i fiskeriets ädla konst. De vill inte att de forstätter i föräldrarnas fotspår.
- Jag tror att vi är den sista generationen av fiskare på Pellinge, säger Kellgrenarna unisont.
Jobbet är tungt, dagarna långa och fångsten oförutsägbar.
Sälarna försöker ta sig in i lax- och sikryssjor och äter upp fångsten. Dessutom decimerar skarvarna fiskbeståndet enligt paret.
Överaktuarie Pirkko Söderkultalahti vid Naturresursinstitutet Luke bekräftar att antalet yrkesfiskare är på nedgång, trots att statistiken visar det motsatta.
Nuförtiden räknas alla som förtjänar mer än 10 000 euro i året på sin fiskefångst som yrkesfiskare.
Vassbuk är en utmärkt fångst med trålen
Kellgrenarna har sålt sin fångst på Strömmingsmarknaden i årtionden. Först var det den äldre generationen som bjöd ut kryddfisk och under de senaste åren har det varit Jörgen och Johanna.
Till försäljning tillreder man både traditionell kryddfisk, strömming i olika varianter, bröd och gurka.
Vassbuken som behövs till kryddfisken fiskar Kellgrenarna själv, strömmingen köps till en del.
Halvvägs in i september åkte Jörgen ut på en tredje runda med trålaren tillsammans med pappa Henrik.
Trålen lades i vattnet väster om Pellinge och drogs av två båtar. Fångsten var ypperlig. Trålen sjöd av fisk, av vilka största delen var den eftertraktade vassbuken.
- Vassbuk är fläskigare än strömming. Därför passar den bättre som kryddfisk, förklarar Henrik Kellgren.
Vassbuken har silversida och taggig mage, är både liten till växten men också trind.
Kellgrenarna fångar vassbuk endast inför Strömmingsmarknaden. Man kan inte förtjäna sitt levebröd på varken vassbuk eller strömming och det finns inte tillräckligt av den för att säljas till minkföda.
- Vi borde fånga en hel lastbil full av strömming för att det skulle löna sig att köra den upp till Vasa. Förr gjorde man det, men inte mera, säger fiskarna.
I och för sig har fångesten av strömming och vassbuk ökat, men oftast i Bottenhavet och Skärgårdshavet.
Tre fjärdedelar av strömming- och vassbukfångsten går till foder eller utomlands, enligt Lukes statistik.
Fiskaren avslöjar inte sitt recept
Fast den fina fångsten får far och som Kellgren att le, och fast Johanna rentav tjuter till av glädje när hon ser den, så är mängden ingenting att skryta med.
Jörgen menar att det inte blir fler resor i år för att fånga just vassbuk.
Väl i land sorteras strömmingen och vassbuken skilt för sig och den senare får en större mängd kryddfiskblandning på sig.
I en tunna kryddas fisken i en veckas tid, sedan sätts de på burk tillsammans med en lag.
Receptet på kryddfisk vill fiskarparet inte avslöja. Också strömmingsprodukternas tillredningssätt förblir en hemlighet.
Förutom kryddfisk kommer de att tillreda också curry-, chili-, senaps- och citronströmming och som en nyhet den sockerfria Toscanaströmmingen.
- Människorna frågar alltid efter nyheter. Men jag tycker det är viktigare att fisken är god och väl tillredd, säger Johanna Kellgren.
Text: Outi Pukkila, Yle Uutiset
Översatt av Hanna Othman
Orginalartikeln på finska: Kotimainen kala katoaa ruokapöydästä kun kalastajien ammattikunta kutistuu: "Lapsistamme emme halua kalastajia emmekä heille ole ammattia opettaneet"
Artikeln uppdaterad 2.10.2017 kl. 12:45. I något skede stod det fel namn på Jörgen Kellgrens bror Hans Kellgren i texten, men det borde nu vara korrekt.