Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu säljs Svenska klubbens möbler och restauranginredning

Från 2017
Möbler som ska auktioneras ut från Svenska klubben i Åbo.
Bildtext Bland annat de här möblerna auktioneras ut från Svenska klubben i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

På lördag den 30 september blir det auktion på Svenska gården i Åbo. Det är restaurangmöbler, kärl och föremål från restaurang Svenska klubben som säljs ut.

Renoveringen av Svenska gården i Åbo har inletts, och det sista töms ur fastigheten.

– Också Svenska klubben har flyttat bort, och alla föremål som inte ryms in eller inte passar in i de nya, ljusare utrymmena så säljs, förklarar Svenska gårdens vd Tony Jäntti.

Bland de saker som säljs finns bord och möbler, fåtöljer, restaurangporslin, ljusstakar och julpynt från Svenska klubben i Åbo.

Porslin för personalens handtvätt

På ett bord står också en uppsättning med vattenkanna, handfat, potta och tvålkoppar. De har alla samma mönster och har använts av personalen.

– När klubbens lokal flyttade, så krävde myndigheterna att det fanns ett ställe där personalen kunde tvätta sina händer vid serveringen, berättar Jäntti.

– Det var lite sent påtänkt att vi skulle bygga lavoar och kran och dra vatten, så då införskaffades det här porslinet. Det ställde vi i en liten nisch vid klubbutrymmena och det lämpade sig mycket bra till handtvätt för personalen, enligt myndigheterna.

Till auktionen klockan 11 på lördag har auktionsförrättaren dessutom hämtat tavlor och andra föremål till auktionen.

Svenska klubben finns i Verdandihuset på Auragatan 1 i centrum av Åbo. Den nya klubblokalen kommer att finnas i Bassihuset, invid Verdandihuset.

Radio Vega Åboland

12:18

Diskussion om artikeln