Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasfamilj hotas återigen av splittring efter domstolsbeslut

Från 2017
Paret Nour och Shfan sitter i soffan med sin dotter Lara i famnen.
Bildtext Paret Nour och Shfan sitter i soffan med sin dotter Lara i famnen.
Bild: Yle/ Nora Engström

Den irakisk-syriska Pargasfamilj som länge kämpat för att hela familjen ska få bo kvar i Finland hotas återigen av splittring.

Pappan i familjen fick på torsdagen veta att han inte får uppehållstillstånd efter beslut från förvaltningsdomstolen.

Paret Nour Sorki och Shfan Ahmed hittade varandra efter att båda anlände till Finland. Hon som kvotflykting från Syrien och han som asylsökande från Irak. Tillsammans har de en dotter som föddes i Finland.

Mamman och barnet är numera finska medborgare och har alltså rätt att stanna i landet.

Pappan Shfan fick för ett år sedan avslag på sin asylansökan och sökte sedan besvärsrätt i förvaltningsdomstolen. Enligt torsdagens beslut förkastades hans besvär.

Lämnar in ny asylansökan

Pargasbon Monica Hedström-Järvinen, som fungerat som stödperson åt familjen, säger att pappan i familjen nu lämnat in en ny asylansökan på andra grunder.

- Nu görs en ny ansökan på grund av familjeband eftersom hans fru är finsk medborgare och hans barn är finsk medborgare.

- Det enda hoppet är att den nya ansökan skulle ge ett positivt beslut. Det kan ta ett år, men så länge som han har det på gång så torde man inte kunna åtgärda någonting. De har inte på det viset någon panik.

- Jag har varit i kontakt med pappan och vi har diskuterat och konstaterat att man måste hålla huvudet kallt och försöka ta det lugnt och försöka komplettera den nya ansökan.

- Det är att leva i oro ett år igen. Det här var ett chockbesked som ingen som har jobbat med de här flyktingarna, speciellt med den här familjen, kunde ha förväntat sig.

Diskussion om artikeln