Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Tolv ting som påverkade Finland

Från 2017
Uppdaterad 02.10.2017 09:41.
Henrik Meinander står på ett Sverigebåtdens däck.
Bildtext Henrik Meinander ombord på Sverigebåten.
Bild: Päivi Kettunen

Tolv ting som på ett konkret sätt berättar Finlands historia under de senaste 100 åren. Det är utgångspunkten för serien Tolv ting om Finland. Det minsta föremålet är identitetsbrickan, som bars av soldaterna under kriget, det största är Sverigebåten.

Från föremålet leder programvärden Henrik Meinander berättelsen vidare mot fenomen och skeden i vår historia som har haft betydelse för vilka vi är idag.

Historiens vingslag har inte känts av enbart i huvudstaden. Karelare, samer och ålänningar har sin egen berättelse om Finland.

Det första avsnittet av tolv handlar om valsedeln. För hundra år sedan skakades Finland av uppror, inbördeskrig och livsmedelsbrist.

Det första fria valet ordnas år 1919 och där börjar uppbyggnaden av nationalstaten. Rundradion grundas och på Arkadiabacken reser sig ett nybyggt riksdagshus. Kommunisterna förbjuds och på högersidan bedriver Lapporörelsen skräckpropaganda med skjutsningar och massmöten.

Republikens första decennier var en turbulent tid med vissa paralleller till i dag. Medverkande i avsnitt ett är bl.a. Erkki Tuomioja, Anu Koivunen och Li Andersson.

Tolv ting om Finland - avsnitten

Hela serien på Arenan tillsvidare från fredag 29.9.2017.

Manus och regi: Henrietta Clayhills
Produktion: Långfilm Productions, 2017

Finlands flagga och Finland 100 flagga i en medborgares hand, 2017

Tolv ting som skapade Finland

Här är föremålen som berättar Finlands historia.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln