Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utredaren: ”I vissa fall är matchfixning värre än dopning”

Från 2017
Uppdaterad 29.09.2017 17:33.
Fotboll på planen i Fennia Arena i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

KPV utreds för att vara inblandat i misstänkt matchfixning. Utredaren Jouko Ikonen ser allvarligt på fenomenet. ”Med jämna mellanrum får vi tips om sådant här”, säger han till Yle Sporten.

Efter en seger på den senaste månaden har KPV tappat sina chanser till ligaavancemang. Samtidigt kretsar betydligt tyngre moln runt Karlebylaget.

I dag meddelade SUEK, Finlands etiska idrottscenter, att man på uppdrag av Bollförbundet utreder KPV för att vara involverat i misstänkt matchfixning. Matcherna som granskas är KPV–Gnistan den 16 september och AC Oulu–KPV den 22 september.

KPV förlorade båda matcherna med 2–1. Från KPV-håll är man överraskad av nyheten. SUEK:s forskningschef Jouko Ikonen säger så här om den några månader långa processen som väntar.

– Först och främst ska vi höra alla parter: från KPV, från motståndarna, från domarhåll. Sedan får vi se vart det leder. Det blir också viktigt att titta på vadslagning som gjorts vid matchen, säger han till Yle Sporten.

Hur svårt är det?

– Det är inte lätt att få tag i internationella vadslagningsbyråer. Det finns så många runt om i världen och man ska veta vartåt man ska vända sig. Stora företag ger åtminstone lite vinkar om personers identitet, men det är svårare med mindre, lokala företag.

Kriminalkommissarie Jouko Ikonen.
Bildtext Jouko Ikonen.
Bild: Yle

"Ingen enkel sak att utreda"

SUEK fick utredningen på sitt bord i dag efter att Bollförbundet hade tagit kontakt.

– Det här är ingen enkel sak att utreda. Om det kommer fram något i utredningen måste vi i det skedet fundera på om vi har fått fram tillräckligt mycket för att det ska kunna bli ett polisärende, säger Ikonen och poängterar:

– Om vi gör den här utredningen och det visar sig att man kan stryka misstankarna är det också bra.

"Ett stort problem globalt"

Ett känt finländskt matchfixningsfall är från 2011. Då var Wilson Raj Perumal huvudpersonen. Han hade betalat pengar till RoPS-spelare för att påverka resultat i matcher.

Ikonen vill av naturliga skäl inte spekulera i KPV-fallet, men på ett allmänt plan ser han allvarligt på matchfixning.

– Globalt är det här ett stort problem. Nationellt har vi pratat om det ganska mycket. Med jämna mellanrum får vi tips om sådant här.

– Manipulering är i vissa fall och i vissa sporter nästan värre än dopning. Det finns skäl att hålla koll på det här.

Diskussion om artikeln