Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första ronden mellan dominanterna – nya HIFK gästar gamla Dicken

Från 2017
Uppdaterad 30.09.2017 16:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM-serien i handboll, Dicken - HIFK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De fyra senaste säsongernas finallag Dicken och HIFK får testa varandras höstform för första gången i Yles tv-match. Dicken har nästan samma trupp som ifjol medan HIFK har hela sex nya spelare i sina led.

Vad och när:

Säsongens första toppmöte spelas på Dickens hemmaplan med start klockan 17.15. Sändningen i TV2
börjar tio minuter tidigare. Kristian Karlsson och Ken Sirenius refererar matchen på svenska och Tomi Salminen på finska.

Utgångsläget:

Matchen är den andra för båda lagen. Dicken inledde med att krossa KyIF med siffrorna 38–16 och HIFK slog i sin tur ÅIFK med 37–17.

Hemmalaget Dicken har bara tappat en tongivande spelare efter förra säsongen i Alexandra Ahlroth. Hos gästerna har omsättningen varit större. Sju spelare lämnade HIFK och sex anslöt sig laget som också har en ny tränare i Rostislav Grinishin.

Båda lagens försvar ser annorlunda då Ahlroth lade av och HIFK:s Petra Friman flyttade till Sverige. Då dessutom Ida Väyrynen flyttade västerut får HIFK tänka om hur man ställer upp i försvaret i säsongens första derby.

Inbördes matcher:

Lagen möttes förra säsongen hela åtta gånger då man räknar med cupsemifinalen. Dicken var bättre vid sex tillfällen och HIFK firade segern två gånger. I finalserien slog Dicken sin tuffaste rival med 3–0 i matcher.

Håll koll på:

I Dicken är det bekanta namn som Sonja Koskinen, Betina Lillqvist, Annika Näräkkä och Carolina Böckelman som kommer att spela en avgörande roll. Listan över potentiella derbyhjältar skulle mycket väl kunna göras längre.

Jessica Gammals är en spelare som utvecklats under de senaste säsongerna och Dickencentern har en viktig roll i båda ändorna av planen.

Sex spelare anslöt sig till HIFK från Sparta som var tvungen att ge upp sin serieplats en vecka före säsongen skulle köra igång. Av dessa bär centern Ella Holopainen ett stort ansvar då Petra Friman lämnade laget som senast firade guld våren 2014.

Referentens tips:

Båda lagens testas för första gången på allvar. I förra säsongens första derby var Dicken klart bättre och vann med 29–19. Tror även den här gången på en hemmaseger men endast med ett par bollars marginal.

Diskussion om artikeln