Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EIF saknade hungern i Karleby – taggat hemmalag tog tre poäng

Från 2017
Uppdaterad 01.10.2017 13:15.
Irakli Sirbiladze skjuter mål mot Ekenäs IF.
Bildtext Irakli Sirbiladze skjuter in 1-0 mot Ekenäs IF.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

KPV och Ekenäs IF kom till lördagens drabbning i division ett i Karleby från diametralt motsatta förutsättningar. Till slut var det hemmalaget KPV som visade större hunger och vann välförtjänt med 3-0 (1-0).

På fredagen nåddes fotbolls-Finland av nyheten att två av KPV:s matcher i division ett undersöks på grund av misstänkt matchfixning.

KPV-tränaren Jarmo Korhonen sade efter segern att matchförberedelserna var de svåraste han någonsin varit med om.

På fredagen blev det också klart att Ekenäs IF kommer att spela i division ett sommaren 2018. Detta i och med att Grankulla IFK slog Gnistan och eliminerade det sista hotet mot EIF:s seriestatus.

Hur mycket påverkade då fredagens besked Ekenäslagets insats på lördagen?

– Förhoppningsvis inte alls. Vi hade pratat om läget med pojkarna och kom hit för att vinna och försökte vara offensiva, men vi använde inte våra chanser som kom. Det borde vi ha gjort för att hänga med KPV, sade EIF-lotsen Jens Mattfolk efter matchen.

KPV gick till pausvila i en 1-0-ledning efter en jämn första halvlek. Den enda fullträffen under den första halvleken gjorde Irakli Sirbiladze på en målvaktsretur från välspelande Jonathan Jäntti.

Jonathan Jäntti räddar en frispark i Karleby.
Bildtext Jäntti parerar Konstantin Yaroshenkos frispark.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

– Vi fick en tuff start, kan man väl säga. Siffrorna 3-0 ljuger lite, de kom åt att kontra in det sista målet när jag snubblade till och de rann igenom enkelt. Resultatet säger inte hela sanningen, sade Zacharias Ekström efter matchen.

KPV:s 2-0-mål kom på en hörna i den 56:e matchminuten och Sirbiladze kontrade in slutsiffrorna 3-0 drygt fem minuter före full tid.

KPV visade stor hunger och spelade bra ihop som lag under de svåra omständigheterna.

– Jag håller med. Jag vet inte om det var bussresan eller det faktum att vår trupp inte är så bred? Det märktes en viss trötthet hos vissa spelare och vi ger bort för många bollar. KPV var nog hungrigare idag och förtjänade nog segern, sade Mattfolk.

Jens Mattfolk är tränare för Ekenäs IF.
Bildtext Jens Mattfolk kan börja blicka mot 2018.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Mot 2018

Trots att Ekenäs IF ännu har tre matcher kvar av årets serie kan man inom organisationen börja blicka mot fortsatt spel i division ett, den serienivå som enligt Zacharias Ekström börjar kännas allt mer som klubbens hem.

– Det börjar nog kännas så. Vi har många juniorer i organisationen, en del tränar redan med oss och andra kan göra de i vinter, bara de tar steget upp har de bra möjligheter att komma med och spela division ett. Det ser ljust ut.

Jens Mattfolk har full fokus på återstoden av säsongen, men medger också att han skänkt 2018 en och annan tanke.

– Det är klart, visst har man en tanke på det som kommer, men samtidigt är läget öppet för många spelare och även mig själv, så det är svårt att fokusera allt för mycket på det. Det finns en del tankar, men idag var fokus på att vinna här.

Zacharias Ekström utmanar Timo Rauhala.
Bildtext Ekström utmanar Timo Rauhala.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Dessvärre blev det ett rejält nederlag mot KPV för Mattfolk och hans Ekenäs IF.

För KPV fortsätter vardagen med träningar på måndagen samtidigt som ärendet med matchfixning fortsätter att kasta en skugga över serien.

– Det gör aldrig gott för någon series rykte när dessa saker uppdagas, men problemet är större än så. Vi ser Allsvenskan, vi ser tyska serier, det är inte bara i Ettan.

– Det har egentligen ingenting att göra med fotbollen här, det är helt enkelt brottsligheten som är för stark och än så länge är det bara en misstanke, det måste vi komma ihåg. Jag vill tro det bästa om spelare och föreningar, avrundar Jens Mattfolk.

Resultat, division ett, lördag:

KPV - Ekenäs IF 3-0 (1-0)

OPS - TPS 1-2 (0-0)

FC Honka - AC Oulu 4-1 (1-1)

FF Jaro - FC Haka 4-2 (1-0)

Diskussion om artikeln