Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trendbrott mitt i turbulensen för KPV: "Vi går vidare och stöttar varandra"

Från 2017
Uppdaterad 30.09.2017 20:44.
KPV:s lagbild den 30 september 2017.
Bildtext KPV:s matcher undersöks, samtidigt som serien rullar vidare.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Mitt bland rubriker om misstänkt matchfixning levererar KPV en solid laginsats och slår Ekenäs IF med 3-0 i lördagens hemmamatch i division ett. Den svåraste matchen jag någonsin förberett ett lag för, sade tränaren Jarmo Korhonen efteråt.

Klockan är 16.02.

Lagen står samlade i mittcirkeln inför drabbningen.

En tyst minut hedrar minnet av alla tiders KPV:are, Kenth Myntti, som somnat in i veckan.

Han spelade 326 matcher i KPV:s representationslag under sin aktiva karriär, som innehöll både höjdpunkter och motgångar.

Kenth Mynttis kära KPV är för tillfället i rejäl motvind när Bollförbundet på fredagen meddelade att man undersöker två av lagets matcher.

Orsaken stavas misstänkt matchfixning.

– Det var nog inte världens enklaste grej att förbereda laget för den här matchen, rent ut sagt. Jag fick nog klämma ur mig allt jag kunde för att mäkta med det, säger Jarmo Korhonen efteråt på KPV:s kontor intill Centralplan.

– Igår gick vi igenom situationen med laget och fortsatte ännu idag på morgonen. Vi ville visa åt alla att vi är ett sammansvetsat lag, det har varit saker på tapeten och motgångar nu närmast, men vi ville visa åt alla att vi inte ger upp. Vi spelar för fullt säsongen till slut, fortsatte Korhonen.

Hans KPV hade verkligen stått för en stabil insats över 90 minuter. Spelarna verkade otroligt taggade och sammansvetsade i allt man gjorde.

"Kanske det finns nån sanning i det?"

I halvtid stod matchen 1-0 och belåtna hemmafans tog sig en svalkande dryck vid restaurangområdet intill huvudläktaren.

KPV-fansen Tomas och Tommy följer med sitt lags match.
Bildtext Tomas och Tommy följde med KPV-segern från restaurangen.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Bland fansen finns också Karlebyborna Tommy och Tomas, som haft som vana att gå på KPV:s matcher under sommaren.

– Jag såg faktiskt den där den hemmamatchen som nu utreds, berättar Tommy och fortsätter.

– När man hade sett matcherna innan där de spelat bra och sen såg den aktuella matchen som undersöks var det ett helt annat lag som spelade. Det väcker en del tankar så här i efterskott. Kanske det kan finnas nån sanning i det? Man vet inte, det lär väl klarna i utredningen.

Både Tommy och Tomas är övertygade om att klubbens rykte tar skada oberoende vad efterforskningarna än kommer fram till.

– Publicitet har sina goda och dåliga sidor, det dåliga är utan tvekan att flera av sponsorerna kan komma att tänka om och fundera ifall det vill fortsätta stöda laget, oavsett var undersökningen visar. Ekonomiskt kommer det att skada laget, oberoende vad slutresultatet blir, ryktet får sig alltid en törn, slår Tommy fast.

KPV:s restaurang är bland annat utsmyckad med bilder från avancemanget till Ettan 2015.
Bildtext Bilder från avacemanget till Ettan 2015 pryder restaurangområdet.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

I paus när matcherna i lördagens omgång ännu inte var spelade fanns det ännu en matematisk chans, men Tomas var övertygad om att avancemangsplanerna får skjutas på framtiden.

Också Tommy tror på avancemang, men på lite längre sikt.

– Säkert klarar man av det, men det krävs en hel del nya sponsorer och mycket pengar för att stanna i ligan, vi har ju sett hur det gick för FF Jaro till exempel. Det är en lång väg och det sker inte över en säsong. Om de stiger till ligan måste backningen finnas där finansiellt för att stanna kvar, inte bara gå upp en säsong och sen har vi en stadion som gapar tom efter det.

"Jag ger en stor eloge åt våra spelare"

Tomas och Tommy fortsätter att följa med matchen och får se KPV göra både 2-0 och 3-0 i den andra halvleken.

På presskonferensen efter matchen hyllar KPV-tränaren Korhonen sina spelares inställning och fortsätter göra det i Yle Sportens intervju.

Jarmo Korhonen samtalar med Matthew Mendy.
Bildtext Korhonen i samspråk med Matthew Mendy.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Han är mer än belåten med slutresultatet.

Laget höll nollan, gjorde mål framåt och höll dessutom huvudet kallt.

– Det säger en hel del om vårt lag.

– Trots att vi haft en del dåliga resultat har vi under den sista omgången ändrat en del på vår formation och förbättrar vårt passningsspel rejält och ökat vårt bollinnehav. Hittills har vi inte lyckats utnyttja de chanser vi skapat, men idag med 3-0 på resultattavlan under dessa omständigheter ger jag en stor eloge åt våra spelare, säger Korhonen.

"Svett gör gott"

Enligt uppgifter från KPV kan utredningen av de misstänkta fallen med matchfixning ta 2-3 månader i anspråk.

Samtidigt rullar vardagen vidare för tabelltrean, som ännu skall möta FC Haka på bortaplan och slutligen OPS på hemmaplan den 21 oktober.

– Det bästa läkemedlet för oss är att träna vidare och träna hårt. Det håller oss vid våra sinnens fulla bruk. Laget vill träna och vi fortsätter direkt på måndag även om vi inte har match på grund av landslagsuppehållet. Det är den enda och den bästa medicinen, svetten gör gott, slår Korhonen fast.

Yaroshenko kastar till Sirbiladze.
Bildtext KPV jobbar vidare på måndag.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

I officiella sammanhang är klubbens ordförande Matti Laitinen den som kommenterar den pågående utredningen, men för Yle Sporten vill Korhonen ändå slutligen lyfta fram en viktig poäng.

– Varje fall, misstanke eller rykte, är ett för mycket. Vi lever i en värld där dessa saker tydligen dyker upp. Det är skäl att komma ihåg att ingen ännu står anklagad för någonting, ärendet undersöks och man granskar matcher.

– Vi kan inte göra annat med laget än hålla huvudet högt, gå vidare och stötta varandra, avslutar Korhonen.

Diskussion om artikeln