Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motor på Airbus-plan skadades allvarligt över Atlanten

Från 2017
Ett Airbus A380-plan, med plats för över 800 passagerare.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Ett Air France-plan av modellen Airbus A380, på väg från Paris till Los Angeles, tvingades nödlanda i Kanada, uppger nyhetsbyrån AFP. En av planets fyra motorer skadades allvarligt under flygningen.

Enligt tidningen The Telegraph har passagerare berättat hur de såg ett eldklot i den skadade motorn. Bilder i sociala medier visar hur den skadade motorn såg ut

En av passagerarna ombord, tidigare flygmekaniker David Rehmar, berättar för BBC att det hördes ett högt ljud vilket orsakade panik bland passagerarna.

- Det var vibrationen allena som fick mig att tänka att det är en motor som har gått sönder.

Rehmar hann redan tänka ”nu störtar vi”, men piloterna fick snabbt stabiliserat planet och avstängt den skadade motorn.

Nödlandningen normal och besättningen handlingskraftig

Planet var i luften med tre motorer i ungefär en timme, innan det nödlandade på den militära flygbasen Goose Bay på Kanadas ostkust. Såväl passagerare som besättning evakuerades och ingen kom till skada.

Air France har bekräftat att en motor skadades allvarligt och att ”besättningen skötte denna allvarliga händelse perfekt". Nödlandningen förlöpte ”normalt”, enligt Air France.

En annan passagerare ombord berättar för BBC att personalen verkade välrutinerad.

Airbus A380 är världens största passagerarplan med plats för 853 passagerare. På det drabbade planet fanns 496 passagerare och 24 besättningsmän ombord.

Flygbolaget Air France äger tio plan av modellen A380.

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln