Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

O.J. Simpson på fri fot igen

Från 2017
Uppdaterad 01.10.2017 12:21.
O.J. Simpson har frigetts från fängelset i Nevada.
Bild: JASON BEAN / RENO GAZETTE-JOURNA

Den amerikanska tidigare fotbollsstjärnan och skådespelaren O.J. Simpson, 70, har frigetts villkorligt efter att ha suttit nio år i fängelse i Nevada.

Frigivningsnämnden har motiverat sitt beslut med att Simpson följt fängelsets regler, att han inte dömts tidigare och att han orsakar minimal säkerhetsrisk för andra.

Orenthal James Simpson, född 1947, har sedan 2009 avtjänat ett fängelsestraff för väpnat rån, kidnappning och en rad andra brott i ett hotell i Las Vegas.

Han och fem av hans vänner tvingade under vapenhot en souvenirförsäljare att överlämna idrottsrelaterade föremål.

Simpson hävdade att föremålen tillhörde honom, att de ursprungligen hade stulits från honom.

Svårigheter med att hålla sig på rätt sida av lagen

Simpson avslutade sin framgångsrika proffskarriär i NFL-ligan i amerikansk fotboll 1979 och efter det medverkade han i flera filmer och tv-serier.

Trots sin status som fotbolls- och Hollywoodstjärna har han kanske blivit mest känd för sitt färggranna privatliv, de brott han misstänkts för, de åtal som väckts mot honom samt televiserade rättegångar där han varit huvudperson.

År 1995 blev Simpson frikänd efter att ha åtalats för mord på sin ex-hustru och hennes manliga vän.

Rättegången i sin helhet tv-sändes vilket resulterade i tv-historia: Hälften av amerikanerna (150 miljoner) följde med i realtid hur Simpson slutligen fick lämna rättssalen som en fri man.

Lite senare dömdes han dock i ett civilmål till att betala enorma skadestånd till offrens anhöriga - han ansågs därmed ändå skyldig till händelserna.

Redan året innan hade nästan 100 miljoner amerikaner följt med hur han försökte fly undan polisen i bil och hur polisen till slut grep honom efter en lång jakt.

Diskussion om artikeln