Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Föräldrarna har fått nog: Sprutorna ska bort från Mannerheimsparken

Från 2017
Uppdaterad 04.10.2017 00:02.
Använda sprutor i Åbo.
Bild: Minna Sumelius

Under sommaren och hösten har Åboföräldrar upprepade gånger hittat använda sprutor i Mannerheimsparken i Åbo. Parken ligger nära ett daghem och är en populär lekplats för barn.

Åbo stad skriver på sin webbplats att parken, som grundades år 1923, alltid har varit en populär plats för barnfamiljer eftersom den är en bra lekplats och har fina möjligheter till bollsporter.

Daghemmen i näromgivningen brukar besöka parken med barnen och många barnfamiljer som bor invid parken trivs i den. Men det gör även sprutnarkomanerna. Föräldrarna har under hösten och sommaren flera gånger hittat använda sprutor nära barnens lekställningar.

Efterlyser insamlingskärl för sprutor

Minna Sumelius hör till de föräldrar som ofta är med sina barn i Mannerheimsparken. Senast hon hittade använda sprutor där så låg de på ett sopkärl alldeles intill barnens gungor.

Småbarnsföräldern Minna Sumelius
Bildtext Småbarnsmamman Minna Sumelius efterlyser fler insamlingskärl för använda sprutor i Åbo.
Bild: Yle/Andy Ödman

Hon lät sprutorna ligga kvar på sopkärlet eftersom hon inte visste vad hon skulle göra av dem.

Varför slängde du inte sprutorna i sopkärlet?

- Jag var rädd att någon flasksamlare i så fall kunde skada sig på dem, nu efteråt så tänker jag att jag kanske borde ha ringt polisen, men det tänkte jag inte på då.

Vad kan man göra för att det inte ska ligga sprutor i lekparken?

- Jag hoppas att staden sätter upp ett insamlingskärl för sprutor i parken. Sprutinsamlingarna finns i några andra parker i Åbo och jag tycker det är bra att de finns, men det borde finnas fler av dem.

Du tror inte att ett insamlingskärl för sprutor signalerar åt eventuella sprutnarkomaner att det är okej att vistas i parken och att ta droger där?

- Nej, jag tror inte att drogproblemen ökar för att det finns flera sopkärl för sprutor. Sprutnarkomanerna tar sina sprutor oberoende av var de råkar befinna sig och finns där ett insamlingskärl så sätter de nog dit sprutan. Jag tror inte att narkomanerna är ute efter att skada andra med sina sprutor utan vill att det finns insamlingskärl.

Hoppas att polisen ska vara aktivare

Manuel Seín Egipciaco besöker ofta Mannerheimsparken med sin sjuårige son och sin treåriga dotter. De besöker parken dels för att de bor alldeles intill den och dels för att barnen brukar besöka den via sitt daghem och därmed tycker om parken.

Den här sommaren har Egipciaco fyra gånger hittat använda sprutor i parken. Både blodiga sprutor med nålar på och använda sprutor utan nålar.

Egipciaco tycker att polisen borde ta tag i problemet. Enligt honom ser man inte från gatan vem som vistas i parken eller vad som pågår där, så han föreslår att polisen skulle börja patrullera parken per fot eller med cykel.

Egipciaco har aldrig sett polisen i parken men många gånger missbrukare som sitter på klipporna eller på parkbänkarna då det är soligt väder.

Diskussion om artikeln