Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Bygga kök

Från 2017
bygga kök

Hur skall ett bra kök se ut och fungera?

Nybyggt, ombyggt, franskt, modernt eller någonstans mitt emellan. Det finns lika många tankar om hur ett bra kök skall se ut och fungera som det finns myror i en myrstack.

Det här köket fick en bänkskiva av gamla golvbräder, panel och knopplist på väggarna och en konstruktion som gömmer skåpstommarna.

Köket är traditionellt, rustikt och anpassat till byggnaden från början av 1800-talet. Köket är liksom panel och vägg målade med äggoljetempera.

Läs Johannas artikel om färgen äggoljetempera

Behovet av skåp och maskiner varierar liksom bredd och längd på det rum som skall bli kök.

Det är osannolikt att just de mått som vi använt passar för någon annan men konstruktionen går att förlänga eller förkorta. Själva principen går också att anpassa till vilket kök som helst.

Nedan finns en ritning på vår kökskonstruktion med bockar, ben och en sockel som går att ta bort om diskmaskinen behöver flyttas.

Se ritning på kökets konstruktioner

Dörrarna är gjorda i trä och dem har jag snickrat själv. Förr gjorde man dörrar mer eller mindre för hand, nu behövs en hel del maskiner för att få det gjort.

Dörrarna har en ram och innanför ramen finns en spegel. Spegeln skall sitta löst i ramen så att materialet kan svälla och krympa utan att spricka.

För att spegeln inte skall slå sig limmar man ihop spegelmaterialet av många smala träribbor. Träribborna blir så en skiva som man sedan sågar och fräser till dörrspegel.

limmad träskiva
en kökslucka

För att dörrarna skall passa till standardskåp är det bra att göra dem några mm mindre än stommen.

T.ex. till ett skåp som är 800 mm högt och 600 mm brett gör man en dörr som är 797 mm x 597 mm.

Bakom handfatet satte vi en plåt som stänkskydd. Plåten är gammal och har använts i helt andra sammanhang.

Texten på skylten tyckte vi passade riktigt bra eftersom det är i köket familjens viktiga frågor diskuteras. Köket är hemmets rådgivningsbyrå!

en gammal skylt med texten rådgivningsbyrå
Strömsö inslag: Bygga kök - Spela upp på Arenan