Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur tar man hand om huden under skägget? Kosmetologen Maria berättar

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 09:59.
En halvrakad man.
Bildtext Ska man ha eller inte ha skägg? Hur ska man ta hand om huden under skägget? Kosmetologen Maria Kaarnakari berättar.
Bild: Jassada Wattanaungoon / Alamy Stock Photo

Hur ska man tvätta ansiktet när det är täckt av hår? Finns det någonting speciellt man borde göra för att slippa att huden blir irriterad under skägget? Varför blir huden irriterad då man rakar sig? Kosmetologen Maria Kaarnakari har svaret på frågorna.

De vanliga tipsen på hur man rakar sig är att raka längs hårväxten, inte emot. Men irritation vid rakningen kan fortfarande uppstå.

– Särskilt om man inte rakar sig helt, utan lämnar lite stubb så blir hårstråna starkare och kan fastna under det översta hudlagret. Då ökar också chansen för inåtväxande strån, säger Maria.

Det viktigaste är att hålla huden fuktig. Hårstråna har problem att bryta sig igenom smutsig och död hud. Speciellt med den torra luften vi har i Finland så blir huden torr, vilket gör den tätare och då dör huden snabbare.

– Då huden är fuktig kommer stråna lättare igenom överhuden, och då undviker man den största irritationen. Men det gäller att hålla allting rent.

Kvinna applicerar ansiktsmask.
Bildtext Att använda exfolierande produkter är bra för att få bort döda hudceller.
Bild: Mostphotos / Voy

Lös upp döda hudceller

Det bästa sättet att ta hand om ansiktet enligt Maria är att helt enkelt tvätta det varje morgon och kväll. Har man oljig hud behöver man inte använda lika mycket fuktande hudkräm, men man ska ändå se till att hålla huden fuktad.

– Har man normal hud kommer man nog väldigt långt med vanliga grundläggande ansiktskrämer. Om det inte fungerar rekommenderar jag enzymatiska exfolierande produkter, säger Maria.

Hur ofta man rakar sig spelar inte någon stor roll. Men det kan vara bra att satsa lite mer på hudvård då ifall det blir irriterat.

Om man har större skägg gäller det bara att försöka komma åt huden under skägget.

Tvätta inte med allt för renande produkter

Även om man har väldigt oljig hy ska man undvika produkter som ”spränger bort smutsen”. De gör ofta huden för torr.

– Jag rekommenderar också att man undviker produkter med tvål och alkohol. I huden och i skägget lever en massa små bakterier som skyddar vår hud. De klarar sig inte mot sådana produkter, säger Maria.

Då man är ung ska man vara noggrann med att tvätta ansiktet dagligen.

– Om man märker att man håller på att få finnar samtidigt som skägget börjar växa är det dubbelt så viktigt att tvätta ansiktet.

Vi har valt ut saker som bäraren tycker om: skrivmaskiner och poesi.
Bildtext Håll skägget rent. Ett smutsigt och skräpigt skägg kan vara dåligt för huden.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Om man tvättar regelbundet får man mindre finnar än vad man skulle annars. Men det går inte att undvika att få finnar då man är ung.

– Det är hormonerna i kroppen som härjar, och då kommer man inte undan utslag. Pojkar har också tjockare hud än flickor, vilket gör att det är större risk att man får fler kvisslor.

Får man för många kvisslor och finnar kan man ha akne. Då ska man gå till en läkare.

Håll rakhyvlarna och rakmaskinen rena

En av de viktigaste sakerna man ska hålla ögat på när det kommer till kombinationen mellan hud- och skäggvård är att hålla rakapparaterna rena.

– Om man rakar sig då man har finnar så kan det hända att man skär upp en finne, och då kommer det in bakterier i såret. Särskilt i sådana fall är det bättre om hyveln är ren.

En del kan också reagera på olika typer av rakskum och geler så det kan ibland hjälpa att man provar en annan produkt. Om produkten innehåller alkohol kan huden också bli för torr.

Putsa telefonen och byt örngott

Det finns många bakteriekällor som man kanske inte direkt tänker på. Telefonskärmen är en guldgruva av bakterier.

– Putsa telefonskärmen och om man till exempel kör moped och använder hjälm så kan det samlas in en massa bakterier inuti hjälmen också.

Det gäller alltså att rengöra alla ytor som huden kommer i kontakt med. Örngott ska man också gärna byta med jämna mellanrum.

Mobiltelefon
Bildtext Om du har mycket finnar på ena sidan av ansiktet kan det vara ett tecken på smutsig telefonskärm.
Bild: Yle

Skägget kan vara bakteriekälla

– I vårt hår lever det en massa bakterier. Speciellt då man har ett lite större skägg så kommer det mycket bakterier från då man äter, dricker och rör i skägget.

Men den största delen av bakterierna som lever på huvudet och i skägget är harmlösa. En del av dem är till och med väldigt hjälpsamma.

– De försvarar huden och hårstrån. Just därför är det inte bra att använda tvålbaserade, anti-bakteriella eller andra ”explosiva” ansiktstvättar. Då dör det naturliga försvaret.

Men så länge man tvättar skägget lite då man duschar så är skägget inte skadligt för huden. Ett rent skägg ser också bättre ut.

Skägg eller inte

Man ska inte av hälsoskäl behöva välja mellan att raka sig eller inte raka sig. Så länge bashygienen är i skick så ska det inte vara ett problem att ha skägg.

– Tvätta ansiktet regelbundet och använd bra produkter så ska man nog klara sig.

Det finns bland annat många olika typer av skäggoljor som finns till om man har ett större skägg. De ska också hjälpa hudens välmående.

Huden är så otroligt individuell så det är svårt att säga vad man ska och inte ska göra.

― Maria Kaarnakari

Maria poängterar också att hudvården är lite knepig.

– Det finns vissa regler som alltid gäller oberoende person. Men huden är så otroligt individuell så det är svårt att säga vad man ska och inte ska göra.

Det finns många olika faktorer som påverkar huden.

– Det är skillnad på var man bor, jobbar och hur fuktig luften är där. Så kommer också hormoner och stress in i bilden, samtidigt som en del helt enkelt har bra hudgener och kommer undan en hel del problem som andra upplever.

Därför är det svårt att säga hur man ska bära sig åt för att klara sig.

– Men om man har problem med huden ska man besöka en läkare, säger Maria.

Läs mer om hudvård på #x3makne

Om du vill veta mera kan du läsa om vad som orsakar akne här. Vad är akne och vem får det? Det kan du läsa här. Här om aknens psykiska konsekvenser och här om olika behandlingssätt.

Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.