Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Onecoin skulle göra människor rika - inblandad misstänks nu för ekonomisk brottslighet

Från 2017
Mynt på schackbräde.
Bildtext Onecoin väckte intresse hos finländare för något år sedan. Idag är främst skatteförvaltningen och polisen intresserad av den.

Brottsutredningen tyder på att handeln i Onecoin har varit i miljonklassen. Onecoin framställdes som nästa stora grej när det gäller virtuella valutor och väckte intresse bland annat i Österbotten.

Skatteförvaltningen har granskat personer som varit aktiva inom den så kallade virtuella valutan Onecoin. Granskningarna har lett till brottsanmälningar.

Nu har Österbottens polisinrättning avslutat en förundersökning som gäller en person som varit aktiv inom Onecoin.

- Vi har två misstänkta i ett ekonomiskt brottmål av vilka den ena har bedrivit handel med Onecoin, säger kriminalkommissarie Antti Perälä på Österbottens polisinrättning.

Handlar om stora summor

Det handlar om ett omfattande fall och stora summor.

- Brottsskadan är över en halv miljon euro, säger Antti Perälä.

Onecoin, med rötterna i Bulgarien, landsteg i Finland år 2015. Det arrangerades många rekryteringsmöten och i svenska Österbotten var aktiviteten stor.

Alla som tror på one coin skall satsa, ni som är avundsjuka och inte vågar ni låter bli.

Signaturen Yngve på Svenska Yles kommentarsfält i februari 2016

Exakt hur många som investerat i Onecoin är oklart, men det finns uppskattningar om att det kan röra sig om ungefär 20 000 finländare.

Placeringar skedde via köp av "utbildningspaket" och värdet på dem varierade från drygt 100 euro till tiotusentals euro.

Eftersom rekryteringen skedde via öppna möten blev fenomenet välkänt. Onecoin väckte känslor både för och emot. Debatten om Onecoin är ett pyramidspel fördes även på Svenska Yles sidor.

Onecoin är ett klockrent pyramidspel. Dock har grundarna lärt sig av sina misstag, och denna gång är det ett övertäckt pyramidspel, på så sätt hinner dom casha in lite mer innan bubblan spricker.

Signaturen one truth på Svenska Yles kommentarsfält i februari 2016
Skylt vid ett OneCoin-kontor i Lahtis.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Idag har rekryteringen av nya medlemmar avtagit. De personer som var aktiva inom rekryteringen till Onecoin har gått över till andra virtuella valutor.

Misstänksamheten mot Onecoins verksamhet har varit stor en längre tid och experter har varnat för Onecoin.

Grovt skattebedrägeri

Utredningen som har avslutats vid Österbottens polisinrättning går nu vidare till åklagaren för åtalsprövning.

- Det handlar om grovt skattebedrägeri och grov oredlighet som gäldenär för den ena. Den andra personen misstänks för grov penningtvätt och grov oredlighet som gäldenär, säger Perälä.

Handel för över en miljon

Det är personen som misstänks för skattebedrägeri som varit inblandad i Onecoin. Den ekonomiska aktiviteten har varit stor.

- Enligt vår utredning överstiger värdet på handeln i virtuella valutor en miljon euro. Handeln pågick i cirka ett och ett halvt år, säger Antti Perälä.

Skatteförvaltningens kontor.
Bild: Lehtikuva

Onecoins verksamhet har varit under myndigheternas lupp. I flera länder har myndigheter varnat för Onecoin.

Förbjöds i Tyskland

I april 2017 förbjöd den övervakande myndigheten i Tyskland, Bafin, verksamhet som hade med Onecoin att göra.

Bolaget som hade hand om Onecoins verksamhet i Tyskland hade en omsättning på 360 miljoner euro mellan december 2015 och december 2016.

När Bafin ingrep hade en stor del av pengarna lämnat landet. 29 miljoner fanns kvar på konton som frös.

Undersökningar har inletts om brottsutredningar borde inledas mot organisationen bakom Onecoin på flera håll i Europa

kriminalkommissarie Antti Perälä

Den utredning som polisinrättningen i Österbotten nu har avslutat har inte handlat om själva bolaget Onecoin som har huvudkontoret i Bulgarien.

- Vår utredningen bygger på de brottsanmälningar som skatteförvaltningen har gjort. Undersökningar har inletts om brottsutredningar borde inledas mot organisationen bakom Onecoin på flera håll i Europa.

- Om det blir en brottsutredning kring Onecoin så blir den större och involverar flera länder enligt min uppfattning, avslutar Antti Perälä.

Spotlight handlade om Onecoin i oktober 2016.

Den kryptiska valutan - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln