Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dags för skräll i år igen när Nobelpriset i litteratur kungörs?

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 14:10.
Bildcollage på Margaret Atwood, Ngugi Wa Thiong'o, Haruki Murakami och Adonis
Bildtext Får någon av dessa Nobelpriset i litteratur år 2017?
Bild: YLE/Sebastian Bergholm

Ifjol gick det ett sus, eller snarare en skräll, genom kulturvärlden när priset tilldelades den amerikanske sångaren och textförfattaren Bob Dylan.

Kommer Svenska Akademien också i år att rucka på våra uppfattningar och invanda föreställningar om vad som är tillräckligt god Nobelprislitteratur och vem som kan vara en värdig vinnare, vilken författare som "under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta" genom att skriva "det utmärktaste i idealisk rigtning"?

På torsdag kl. 14 kungör Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius vem som tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

Börshuset i Stockholm där Svenska Akademien håller till.
Bildtext Börshuset i Stockholm står i centrum när Nobelpriset i litteratur kungörs torsdagen den 5 oktober kl. 14.
Bild: Joachim Bowin, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Jag tycker att det är rätt kul att Svenska Akademien under senare år ett flertal gånger lyckats överraska och ta oss på säng med sina val.

Att Sara Danius i en intervju sagt att Nobelkommittén vinnlägger sig om att vaska fram författare som skildrar människor och omvärlden på ett annat sätt än tidigare pristagare gör det hela än mer spännande.

Spekulationerna florerar

Eftersom vi inte kan göra annat än spekulera om vem som kan komma på fråga den här gången får vi försöka ta olika statistiska uppgifter till hjälp för att försöka tippa utgången.

Vilka länder har överhuvudtaget inte blivit uppmärksammade i detta sammanhang och vilka språkområden är totalt förbisedda av Nobelpriskommittén? När gick priset senast till en författare från den afrikanska kontinenten eller till en författare från Sydostasien?

Hur ställer sig Svenska Akademien till det politiska läget i världen idag och vilka utomlitterära aspekter kan Akademien tänkas ta hänsyn till?

För två år sedan gick priset till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj som skriver ett slags dokumentärprosa, och ifjol gick priset till den amerikanske singer-songwritern Bob Dylan.

Bob Dylans böcker uppradade på utnämningen av Nobels litteraturpris.
Bildtext Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2016.

Det här innebär att priset i år med största sannolikhet inte kommer att gå till en författare från vare sig det ryska språkområdet eller från USA.

Vem blir det i år då?

Vilken litterär genre kommer Nobelkommittén att fastna för: blir det en essäist, en dramatiker eller kanske rentav en barnboks- eller ungdomsboksförfattare?

De internationella vadslagsningsbyråerna går heta och oddsen svävar upp och ner som såpbubblor i vinden.

På tio-i-topplistorna hittar vi bland annat den kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o, den japanske författaren Haruki Murakami, den kanadensiska författaren Margaret Atwood, den israeliske författaren Amos Oz, den syriske poeten Adonis och den italienske författaren Claudio Magris.

Varken du eller jag kan besluta om vem som tilldelas Nobelpriset i litteratur 2017 – men vem skulle du vilja ge världens mest prestigefyllda litteraturpris?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.