Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland bygger för framtiden – fokus redan på OS 2024

Från 2017
Oskar Kirmes och Franz Card, 2017.
Bildtext Oskar Kirmes och Franz Card representerar Finland i VM.
Bild: Lehtikuva

Då VM i artistisk gymnastik inleds har Finland positiva men realistiska förväntningar. Målet är inte att ta några medaljer, utan nu är det meningen att bygga för framtida år.

– Nu är det dags för den nya olympiadens första VM. Vi siktar på säkra prestationer och erfarenhet för kommande tävlingar, säger herrarnas chefstränare Timo Holopainen.

En av hans mest betrodda gymnaster kommer att ta farväl efter VM i Kanada. Tomi Tuuha avslutar den aktiva idrottarkarriären och ska börja utbilda sig till pilot i stället.

– Det finns nya talanger på uppgång, men mycket jobb återstår, säger Holopainen. För vårt lag kommer OS 2020 väldigt fort emot och vi jobbar redan med tanke på 2024.

Av finländarna i Kanada gör Heikki Saarenketo, Franz Card, Emil Soravuo, Maija Leinonen och Helmi Murto sin VM-debut.

Tuuha deltar i sitt sjunde världsmästerskap, för Oskar Kirmes och Juho Kanerva blir det deras fjärde VM. Erfarna Annika Urvikko tvingas stå över VM på grund av skada.

Plus minus noll

Då gymnasten gör väl ifrån sig med redskap och på parterren öppnar det dörrar för fler stipendier och sponsorer. Och det krävs goda omständigheter för att idrottarna ska kunna bygga upp formen och därmed ta goda placeringar.

– I Tyskland är toppgymnasterna stora stjärnor eftersom grenen är stor där. I det slovenska laget har jag kompisar som är i ungefär samma situation som vi i Finland. Visar man upp goda resultat får man också stöd, säger Tuuha.

– Vad gäller mina inkomster och utgifter har det landat ganska långt på plus minus noll. Boende och mat har jag kunnat betala för, och samarbetspartner har gjort att situationen har varit helt okej.

Card ny i Finlands lag

VM-debutanten Franz Card, 22, vet att det inte nödvändigtvis är lika enkelt att kombinera det civila livet med toppidrotten i Finland jämfört med idrottsprogrammen vid amerikanska universitet.

– Jag studerade vid ett amerikanskt universitet i fyra års tid. Där hade universitetet arrangerat boende och allt, och studierna skräddarsyddes på idrottens villkor, säger Card.

Cards mamma kommer från Finland och nu har han flyttat hit för att göra magisterexamen vid Aalto-universitetet.

– Jag måste själv planera mina tidtabeller så bra som möjligt för att kunna kombinera studier och idrott, säger Card, som har både amerikanskt och finskt medborgarskap.

Text: FNB

Diskussion om artikeln