Palestinierna försöker försonas - första regeringssammanträdet i Gaza sedan år 2014

Den palestinska regeringen har hållit sitt första möte i Gazaenklaven sedan år 2014.
Mötet är ett led i försöken att ena Hamas som styr i Gaza och Fatahrörelsen som dominerar på Västbanken.
Hamas tog över i Gaza år 2007 då Fatah drevs ut med våld efter blodiga gatustrider.
- Vi är här för att vända bladet, för att återupprätta vårt nationella projekt för att bilda en palestinsk stat, konstaterade premiärminister Rami Hamdallah då han öppnade mötet.
Regeringen som domineras av Fatah, sammanträdde i den palestinska presidenten Mahmud Abbas officiella residens som har stått tomt i flera år.
Arabländer trycker på
Försoningsprocessen stöds av Egypten och andra arabländer som är allierade med USA.
Hamas upplöste sin skuggregering i Gaza förra månaden. Detta efter att Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten införde ekonomiska sanktioner mot Qatar.
Qatar är Hamas och Gazas främsta ekonomiska uppbackare.
Relationerna mellan Gaza och det stora grannlandet Egypten har varit kyliga ända sedan år 2013 då den dåvarande arméchefen Abdel Fattah al-Sisi störtade den folkvalde presidenten Muhamed Morsi i en militärkupp.
Morsi tillhörde det Muslimska brödraskapet som står nära Hamas.
Egyptens inflytelserika underrättelsechef Khaled Fawzi skall enligt uppgift träffa Hamasledaren Ismail Haniya på torsdag.
Det är ytterligare ett tecken på att relationerna mellan Egypten och Gaza är på väg att förbättras.
Över ett årtionde av splittring
Palestinierna har varit splittrade i över tio år vilket också har undergrävt försöken att bilda en palestinsk stat.
Det främsta målet nu är att förverkliga maktöverlåtelsen i Gaza på ett så smidigt sätt som möjligt men partierna har inte ännu kommit överens i detalj om hur det skall ske.
Det ekonomiska armod som de flesta av nästan två miljoner Gazabor lever i, är ändå utan tvekan det största problemet som måste lösas.
Världen bryr sig inte om ett splittrat folk
Gränserna både till Israel och Egypten har varit stängda och Gaza har länge lidit av en nästan total handelsblockad.
- Jag inser att läget i Gaza har blivit outhärdligt, försäkrade premiärminister Rami Hamdallah då han han anlände till Gaza i går.
Han underströk att det enda sättet att utverka eftergifter av Israel är
är att visa en enig front utåt.
- Världen bryr sig inte om ett splittrat folk. Den som vinner mest på fortsatt splittring är ockupationen, sade Hamdallah med hänvisning till Israel.
Hamas har satts under allt hårdare ekonomiskt och politiskt tryck, särskilt i sommar då president Mahmud Abbas beslöt att skära ned löneutbetalningar till tusentals tjänstemän, lärare och poliser i Gaza.
Abbas slutade också att betala för elektriciteten i Gaza som redan led av allvarlig bränsle- och elbrist samt dåligt vattenkvalitet.
Ungdomsarbetslösheten ligger kring 50 procent och Hamas har fått allt mer kritik för sin obevekliga, aggressiva linje både gentemot Israel och Fatah.
Hamas och Fatah har försökt försonas flera gånger tidigare, senast år 2014 men ett samarbetsavtal som slöts då rasade samman efter bara några veckor då krig bröt ut mellan Hamas och Israel.
Men denna gång verkar Hamasledningen gå in för samarbete på allvar.
- Jag kommer att bryta av nacken av alla som motsätter sig försoningen, oavsett om Hamas eller från någon annan fraktion, sade Gazas premiärminister Yehya Sinwar i ett tal förra veckan.
Källor: AFP, Reuters, New York Times