Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny ljusinstallation i Åbos gatubild – flera bostadshus vid bangården ska få belysning

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 07:54.
Rektangulär ljusinstallation sedd från Bangårdsgatan.
Bildtext Vy mot Norrstan från Bangårdsgatan.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Ljuskonstverk kommer att pryda flera av de nya husen som byggs intill bangården i Åbo. Det första husets gavel har redan fått sin belysning. En del grannar har reagerat bland annat på belysningsstyrkan, den ska ännu justeras meddelar byggbolaget.

Bostadshuset Fabriikki Fortuna ska stå färdigt i januari nästa år, men redan nu testas ljusinstallationen på husets gavel som vetter mot bangården och Åbo centrum. Det är tänkt att huset på Vagngatan som löper längs med rälsen ska senare få sällskap av ytterligare fem liknande bostadshus, och även de ska få belysning på gaveln.

Skiss över husen vid Vagngatan i Åbo.
Bildtext Preliminär skiss med husen som ska byggas vid Vagnvägen. Huset längst till vänster ska vara färdigt om några månader.
Bild: Schauman Arkkitehdit

Janne Helin, verkställande direktör för Schauman arkkitehdit som planerat husen, säger att det handlar om att framhäva huset och arkitekturen.

– Arkitektur är tredimensionellt, det handlar mycket om att behärska ljus och skugga. I Finland är det mörkt halva året och vi ville utnyttja möjligheten att göra husen synliga med hjälp av belysning.

– Det är inte så vanligt att man gör det i Finland, men området med Logomos kultur- och kontorsmiljö som granne inspirerade oss, säger Helin.

Logomos fasad.
Bildtext Ljusinstallationerna på bostadshusens gavlar ska fungera som en fortsättning på belysningen som finns vid Logomo, är det tänkt.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Grannar sågar installationen

Hur väl installationen passar in råder det delade meningar om. Eftersom området tillsvidare är en obebodd byggarbetsplats och mycket mörk om kvällarna, urskiljs ljusinstallationen mycket väl.

Några av invånarna på andra sidan bangården har reagerat på det förändrade landskapet och kontaktat byggbolaget YIT då de tyckt att belysningen varit onödigt stark.

Vy mot Norrstan i Åbo.
Bildtext Vy mot Norrstan från Puolalaparken.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Jonna Kukkola och Pentti Degerström bor i ett höghus med utsikt mot bangården. De hör inte till dem som kontaktat YIT, men har nog diskuterat ljusinstallationen. Båda slogs av häpnad då de kom hem en kväll och fick syn på det som såg ut att vara en vit rektangel.

– Min första reaktion var nog att "vad fan, vad är det där?" Jag blev nog lite förskräckt, säger Kukkola.

Efter några dagar hade ögat vant sig en aning, men båda tycker ändå att den rektangulära belysningen inte passar in.

– Det skulle inte vara så illa om den inte lyste så kraftigt, men som det är nu ser den inte bra ut då man jämför med omgivningen, säger Degerström.

– Den förstör nog landskapet. Bangården och området vid Logomo ser vackert ut, men den där fyrkanten passar nog inte in, säger Kukkola.

Huset Fabriiki Fortuna, Norrstan i Åbo.
Bildtext Huset i dagsljus.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Belysningsstyrkan ska justeras

Kritiken har inte fallit för döva öron. Enligt Helin ska man ännu finslipa ljusstyrkan och färgtonen.

– Både vi och byggbolaget har uppfattat responsen och besökt platsen för att konstatera belysningsstyrkan som vi i fortsättningen ska justera, säger Helin.

Helin tror att installationen kommer att vara mindre påfallande då folk flyttar in i husen, det lyser i fönstren och gatlamporna på området tänds.

– Ännu vet man inte hur det ser ut med ljus från bostäderna. Vi testar vilken den riktiga ljusstyrkan är, säger Helin.

Gavelbelysning på bostadshus bredvid Logomo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kukkola och Degerström hoppas på att belysningsstyrkan vrids ner.

– Det skulle vara betydligt mycket bättre, säger Kukkola.

– Det skulle nog rädda mycket. Men kulturomgivningen är vacker och en sådan funktionalistisk fyrkant tar nog lite bort från det, anser Degerström.

Friare regler i Åbo än i Helsingfors

Helin tror att det kan synas allt mera upplysta byggnader eller ljusinstallationer i gatubilden i Åbo i framtiden. Enligt Helin kan belysningen ge mervärde i stadsmiljön och tillåta arkitekturupplevelser också i mörkret, men effekten ska användas med eftertanke.

– Det är inget självändamål att använda belysning. Helheten måste beaktas i planeringen så att stadsborna inte utsätts för ströljusmiljöer.

Belysning på husvägg i oxbacka, Åbo.
Bildtext Belysning på husvägg i oxbacka, Åbo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

I Åbo har det tillsvidare varit möjligt att planera in ljusinstallationer. Till exempel Fabriikki-områdets Fortunahus godkändes installationen i samband med bygglovsanmälan. Installationer som byggs i efterhand kräver enligt Helin ett åtgärdstillstånd.

– Min uppfattning är att bygginspektionen i Åbo inte har en lika strikt ståndpunkt som man har i Helsingfors, där man uttryckligen begränsat privata husbolags fasadbelysning och tillåter endast belysning av betydande offentliga byggnader.

– Speciellt beträffande nybyggen kunde det löna sig att uppmuntra till att objektens belysning beaktas. Vi har många fina exempel på nya byggnader där belysningen varit en av utgångspunkterna då fasaden planerats.

Västra åstranden i Åbo.
Bildtext Västra åstranden i Åbo.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Diskussion om artikeln