Protester och storstrejk i Katalonien lamslog Barcelona

Tiotusentals katalaner samlades i dag utanför polishögkvarteret i centrum av Barcelona, för att protestera mot centralregeringens sätt att hantera den omstridda folkomröstningen om självständighet.
Samtidigt har det pågått en storstrejk som en följd av den politiska krisen kring Kataloniens folkomröstning.
Svenska Yles reporter Susanna Sjöstedt, som befinner sig i Barcelona, säger att det har varit människor i rörelse och att storstrejken har lamslagit trafiken så att det har varit svårt att ta sig fram.
- Här har varit mycket manifestationer - många unga och många fackligt anslutna har dragit ut på gatorna, till exempel hamnarbetare som vägrar ta hand omde båtar där Guardia Civil (den nationella spanska kravallpolisen) håller till, säger Sjöstedt.
Inga tecken på någon självständighetsförklaring
Det finns tills vidare inga tecken på att det skulle utlysas någon självständighetsförklaring.
Före folkomröstningen sades det att Katalonien skulle utropa sig självständigt inom 48 timmar om ja-sidan segrade. Den tidsfristen går ut i kväll. Enligt Sjöstedt försöker man på vissa håll nu pressa regionpresidenten Carles Puigdemont att göra det, men hittills har det inte hänt.
Det skulle nämligen kunna leda till att den spanska centralregeringen tar i bruk artikel 155 i den spanska konstitutionen. Enligt artikel 155 kan en autonom region som "gravt attackerar Spaniens intressen" istället råka ut för att autonomin begränsas.
Artikel 155 har aldrig tillämpats, men politikern Albert Rivera som leder centerpartiet Ciudadanos och själv är från Katalonien har fört fram att artikeln nu borde tas i bruk. Enligt vissa bedömare gör Rivera det för att forcera ett nyval i Katalonien, som han hoppas skulle gagna Ciudadanos.
- Helt allmänt råder det en viss bestämdhet och bestörtning här. Också ledsenhet förekommer, och man understryker att det är fråga om pacifistiska aktioner. Många är väldigt chockade över polisbrutaliteten under valdagen, säger Sjöstedt.
Många katalaner har upprörts av att EU inte har reagerat på polisvåldet i söndags som ledde till att över 800 människor fördes till sjukhus.
Storstrejken stängde affärer och ämbetsverk
Över 40 katalanska fackföreningar hade uppmanat sina medlemmar att delta i en storstrejk som stängde affärer och ämbetsverk och lamslog kollektivtrafiken i Barcelona.
Punktstrejkerna får stöd av över femtio katalanska medborgarorganisationer.
Flera av Kataloniens största motorvägar har också blockerats av demonstranter.
Protester mot polisvåld
Demonstranterna protesterade framför allt mot polisens våldsamma tag mot vanliga väljare under folkomröstningen.
Nästan 900 människor skadades, bland dem drygt trettio poliser, och demonstrationer har hållits bland annat utanför polishögkvarteret i Barcelona.
Tidningen El Pais skriver att många poliser som inkvarterades på hotell har varit tvungna att lämna dem efter att ilskna demonstranter samlades utanför.
De misshandlade folk som sträckte upp händerna. Varför skulle vi inte vara förbannade?
Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria har klagat över att ”trakasserierna mot polisen liknar maffiametoder” och att man inte kommer att acceptera sådant beteende i fortsättningen.
- Folk är arga, mycket arga säger Josep Llavian som demonstrerade utanför polishögkvarteret.
- De tog våldet med sig, de misshandlade folk som sträckte upp händerna. Varför skulle vi inte vara förbannade, undrar Llavian som kom till Barcelona enkom för att protestera mot polisen.
Protester mot regeringen i Madrid
Demonstranterna protesterar också mot den konservativa regeringen i Madrid.
Under förmiddagen samlades ett tusental demonstranter utanför det styrande konservativa partiet, Partido Populars regionala högkvarter.

Också Kataloniens brandkår, som stöder självständighetsrörelsen, planerade att delta i en demonstration utanför det spanska inrikesministeriets regionala byrå i Katalonien.
De två största fackförbunden strejkar ej
Hamnarbetarna deltog också i en punktstrejk och en del av dem demonstrerade utanför Partido Populars kontor i Barcelona.
Protester förekom utanför flera vallokaler som användes under folkomröstningen.
Däremot deltog inte Spaniens två största fackföreningar, UGT och CCOO, i storstrejken. Det innebär att större industrier och flygplatsen i Barcelona inte berördes av arbetsnedläggningar.
- Jag stödjer inte generalstrejken och ingen har sagt åt mig något om någon strejk, säger Jose Bolivar som arbetar i stadshuset i Barcelona.
Gott om mer eller mindre seriösa självständighetskamper i Europa
Så gott som varje land i Europa har sina separatister.
Kungen talade till folket
Under tisdagskvällen utannonserades det plötsligt att den spanska kungen Felipe VI skulle hålla tal till det spanska folket, med anledning av den mycket allvarliga rådande situationen.
Kungens budskap var entydigt : den katalanska regeringens folkomröstning var olaglig och den konstitutionella basen måste säkras eftersom Spanien är en demokrati, där spanjorerna borde leva i respekt och samförstånd.
De som hade hoppats på att Felipe VI skulle fördöma polisvåldet som har chockat så många blev besvikna.
Kungen nämnde inte polisernas brutalitet med ett ord.