Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåtriennalen bleknar sakta bort

Från 2017
Gatukonst.
Bildtext Joakim Stampes granitansikten klarar av vädrets makter ännu en tid.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Regn, vind, målfärg och brist på pengar. Det finns många orsaker till att sommarens gatukonst snart är ett minne blott i Borgå.

Petri Hytönen försöker tyda den spröda handstilen som slingrar sig över betongväggen. Helt enkelt går det inte. Skriften i kol har blivit suddig och på många ställen har klottrare varit framme.

Outi Koivistos konstverk Representing language tynar stilla bort i tunneln under Mannerheimsgatans bro. Den filosofiska texten blir allt gåtfullare.

Gatukonst
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Samma öde ser ut att drabba också de andra gatukonstverken som skapades under triennalen i somras. Borgåkonstnären Petri Hytönen, som höll i trådarna för festivalen, tar det hela med sinnesro.

- Förstås är det lite trist, men vi förbereder redan nästa triennal 2020. Livet går till all lycka vidare, säger Hytönen.

Avsikten var aldrig att skapa bestående konstverk i gatubilden i Borgå.

- Triennalen var en utställning, som nu sakta försvinner. Ingen har köpt gatukonstverken av våra konstnärer. Gatukonst är inte automatiskt det samma som offentlig konst.

I den första triennalen i Borgå deltog ett tjugotal konstnärer med både utställningar och gatukonst.

Konstnär vid gatukonst.
Bildtext Petri Hytönen höll i trådarna för den första triennalen i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Själv tycker jag att cirka fyra-fem verk bra kunde få ett längre liv. Till nästa triennal borde vi försöka reservera pengar för att också köpa konstverk.

Alla konstverk från triennalen försvinner inte genast. Joakim Stampes granitansikten som övervakar trafiken vid Ågatan klara av väderslitage ännu några år.

- Det går också att skydda dem med lack, säger Hytönen. Då skulle de hålla i cirka tio års tid. Men då ska någon först betala konstnären för själva konstverket.

Och någon är i detta fall inte Borgå stad.

Gatukonst
Bildtext Vappu Rossis verk All Required.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Staden välkomnar alla former av konst i gatubilden och offentlig konst, men vi har inte avsatt medel för att köpa triennalkonst, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänster i Borgå.

För tillfället satsar staden stort på några offentliga konstverk som ska förverkligas på västra åstranden.

- Vi är redan inne på skisstadiet för den nya offentliga gatukonsten invid Konstfabriken.

Inför nästa Borgåtriennal om tre år har Petri Hytönen redan klara visioner.

- Vi ska då ha ännu fler konstnärer på plats i Borgå.

Diskussion om artikeln