Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iltalehti: Ville Leino lägger av

Från 2017
Ville Leino.
Bildtext En och en halv säsong i Växjö Lakers blev Ville Leinos sista insats som ishockeyspelare.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Skadorna stoppar Ville Leino. Han väljer att avsluta sin ishockeykarriär, skriver Iltalehti. ”Det var ett svårt beslut”, säger Leino.

En brokig, rätt lång och under de senaste åren skadefylld spelarkarriär är till ända. Ville Leino lägger skridskorna på hyllan. Just skadorna har spelat en stor roll.

– Under de senaste åren har det varit ganska mycket skador. Jag har inte kunnat träna och spela på det sätt som jag vill. Dessutom börjar jag vara så pass gammal att det är dags att runda av, säger Leino till Iltalehti.

Leino fyller 34 om några dagar.

– Jag har spelat hockey som proffs i många år och det har varit en så stor del av mitt liv. Det har varit intensivt med träning, matcher, resor och flytter. Det var ett svårt beslut.

Två Stanley Cup-finaler

Under karriären representerade Leino tre olika NHL-klubbar – Detroit Red Wings, Philadelphia Flyers och Buffalo Sabres – och spelade 286 grundseriematcher i världens bästa hockeyliga. Han spelade också två Stanley Cup-finaler, men det blev aldrig någon titel.

– Den ena finalserien gick till sju matcher, den andra till sex matcher. Det var nära. Stanley Cup är ändå drömmen för alla ishockeyspelare och det hänger på så små saker. Jag är ett bra exempel på det.

Leino har också spelat i KHL, schweiziska ligan och SHL. Hans sista klubb blev Växjö Lakers. På hemmaplan tog Leino FM-guld med HPK 2006.

Hans poängmässigt bästa inhemska säsong kom 2007–2008. Då blev Leino Jokerits poängkung med 28+49=77 poäng på 55 grundseriematcher – en notering som går in bland de tio bästa i ligans historia.

Diskussion om artikeln