Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien skärpte vapenkontrollen och masskjutningarna upphörde

Från 2017
Halvautomatiskt gevär av modell Colt AR-15.
Bildtext Massmördaren Martin Bryant använde ett gevär av typ Colt AR-15 i Port Arthur 1996.
Bild: Wikimedia Commons / Steve Rainwater

Australien har erbjudit USA hjälp och expertis med att skärpa vapenkontrollen ifall det blir aktuellt efter massakern i Las Vegas. Australien har goda erfarenheter av strängare vapenlagar.

Den 28 april 1996 satt den 28-åriga Martin Bryant och åt lunch på ett café med uteservering i Port Arthur på Tasmanien. Med sig hade han en stor sportkasse.

Efter att ha ätit förde han in sin bricka och lämnade av den vid disken, satte sin sportkasse på ett bord, tog upp ett halvautomatiskt gevär av modell Colt AR-15 och började skjuta på människorna omkring sig.

På drygt femton sekunder hade han dödat tolv cafébesökare. Han drog vidare med sitt gevär för att hitta flera offer.

Martin Bryant dödade 35 människor och sårade 23 innan han kunde gripas av polisen. Han konstaterades ha psykiska problem men kunde ändå dömas.

Bryant fick 35 gånger livstid plus drygt tusen år ovillkorligt och han kommer aldrig att lämna fängelset. Han är i dag 50 år.

Karta med Australien och Port Arthur.
Bild: Google

Det här var den värsta masskjutningen i Australiens historia och hela landet var chockat.

Visserligen hade det inträffat flera blodiga skjutningar tidigare, men ingenting som kunde jämföras med den här.

Den nyvalda konservativa premiärministern John Howard var också chockad och började samla politiskt stöd för att införa strängare vapenkontroll.

Ny lagstiftning på mycket kort tid

Det tog bara tolv dagar innan det fanns ett lagpaket som förbjöd hel- och halvautomatiska vapen, införde ett vapenregister och lät folk lämna in vapen till myndigheterna mot betalning.

Nästan 700 000 nu illegala skjutvapen samlades in på det här sättet. Det motsvarade ungefär en femtedel av alla vapen som uppskattades finnas i landet bland civilbefolkningen..

Dessutom infördes en väntetid på 28 dagar vid inköp av vapen. Köparen kunde därmed inte längre skaffa sig ett vapen på impuls.

Resultatet av vapenkontrollen blev uppseendeväckande. Masskjutningarna upphörde, antalet mord med skjutvapen minskade med cirka 60 procent och antalet självmord med skjutvapen med 65 procent.

Resultatet blev uppseendeväckande. Masskjutningarna upphörde, antalet mord med skjutvapen minskade med cirka 60 procent och antalet självmord med skjutvapen med 65 procent.

Den radikalt strängare vapenkontrollen var ingalunda okontroversiell i Australien.

Liksom i USA fanns det ett frihetsideal, och människorna var vana vid att äga ett eller flera skjutvapen. Många blev upprörda då premiärministern gick ut med sitt initiativ.

Motståndet var så hätskt att Howard satte på sig en skottsäker väst då han skulle tala inför en arg folkmassa som demonstrerade mot vapenkontrollen. Lyckligtvis behövdes den inte.

Australiens premiärminister John Howard.
Bildtext John Howard.
Bild: Wikimedia Commons / U.S. Navy / Jarod Hodge

Vapenbegränsningen i Australien godkänns numera av en bred majoritet av befolkningen och de australiska politikerna har klara argument då de nu närmar sig USA och erbjuder hjälp med begränsningar i vapenhanteringen.

- Vi kan erbjuda våra erfarenheter, sade den australiska utrikesministern Julie Bishop efter massakern i Las Vegas.

Men hon påpekade samtidigt att det är amerikanernas sak att ändra sina lagar så att sådana här händelser inte inträffar igen.

Och det kan visa sig vara omöjligt nu liksom det varit omöjligt tidigare. En viktig skillnad mellan Australien och USA är att rätten att bära vapen är en grundlagsenlig frihet i USA.

Dessutom har vapenägarnas intresseorganisationer som National Rifle Association betydligt större politiskt inflytande än i Australien.

Diskussion om artikeln