Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobels fredspris: En historia om fredsänglar och hökar

Från 2017
Demonstranter i Kalifornien vädjar om fred efter dödsskotten i Dallas 8.7.2016
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

På fredag är det dags för emotsedda Nobels fredspris som också fått kritik. Massadresser på nätet och några fredspristagare kräver att fredspriset måste fråntas Aung San Suu Kyi. Hon fick priset som ett helgon för demokratin i Burma men beskylls nu för att inte ha hejdat den etniska resningen av rohingyamuslimerna i Burma.

Olika namninsamlingar på nätet har samlat en halv miljon namn för att frånta fredspristagaren Suu Kyi hennes fredspris.

"Nobel-djävulen, sluta döda muslimer i Burma" står det på banderollen som hölls upp av demonstranter i Pakistan den 7 september.
Bildtext "Nobel-djävulen, sluta döda muslimer i Burma" står det på banderollen som hölls upp av demonstranter i Pakistan den 7 september.
Bild: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Även respekterade fredspristagare kräver samma sak. Desmond Tutu gör det, han som kämpade mot apartheid, liksom Dalai Lama med sitt frihetsarbete för Tibet och Malala, idag 20 år, som kämpar för barns och ungas rättigheter och utbildning.

Det står klart att Nobels fredspris som en hedersbetygelse inte alltid motsvarar förväntningarna som allmänheten ställer på pristagarnas ansvar och förpliktelser.

Omtvistade kandidater inget nytt i Norge

Något av den fränaste kritiken kommer på hemmaplan. Det har hänt att medlemmar har avgått ur Norska Nobelkommittén i protest mot valet av pristagare.

Mitt under pågående Vietnamkrig tilldelades USA:s utrikesminister Henry Kissinger priset 1973 varpå två medlemmar avgick. Kissinger infann sig inte i Oslo och Vietnams fredsförhandlare Le Duc Tho blev den första som vägrade ta emot priset.

1994 avgick en ny medlem av Nobelkommittén.

Efter hemliga förhandlingar i Oslo och det så kallade Oslo-avtalet i Vita huset i USA gick fredspriset 1994 till palestiniernas ledare Yasser Arafat och Israels premiärminister Yitzhak Rabin och även hans utrikesminister Shimon Peres.

Som premiärminister gav Peres två år senare order om en offensiv mot södra Libanon som vedergällning mot raketanfall av Hizbollah.

Jasser Arafat, Shimon Perez ja Jitzhak Rabin vastaanottavat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994
Bildtext Jasser Arafat, Shimon Perez och Jitzhak Rabin tog emot Nobels fredspris 1994.
Bild: EPA/ERIK JOHANSEN

Peres beskylldes 2009 för att ha vanärat fredspriset när han som president stödde Israels luft- och markoffensiv mot palestinierna i Gaza. FN-byggnader, skolor, moskéer och stora bostadsområden förstördes i kriget som kostade över 1.400 palestinier och tre civila israeler livet.

- Oberoende om Peres lämnar tillbaka fredspriset eller inte så måste priset bränna hans hand när han rör det, sade Berge Furre som medlem av Norska Nobelkommittén.

År 2000 inledde Arafat den andra intifadan mot Israel efter Ariel Sharons besök på de heliga platserna i gamla stan i Jerusalem medan Rabin blev mördad av en högerextrem israel i Tel Aviv. Det skedde ett år efter fredspriset.

"Nobels fredspris: Visionen som försvann"

Så heter en bok som utkom efter att president Barack Obama överraskande fick priset 2009. Den norska juristen och författaren Fredrik Heffermehl ifrågasätter Nobels fredskommitté för alltmer kritiserade beslut.

- Hur kunde en president som förde krig i Irak och Afghanistan betraktas som fredsförfäktare, det som Alfred Nobel hade satt som främsta egenskapen hos fredspristagaren?

Barack och Michelle Obama
Bildtext Barack och Michelle Obama när Barack Obama fick fredspriset 2009.
Bild: SIGURDSON BJORN POOL/EPA

Nobels fredspris har omvandlats till ett pris som gagnar politiska och kommersiella intressen är Heffermehls slutsats efter att han granskat motiven bakom alla fredspris och jämfört Nobels vilja med kommitténs val.

Ordföranden för Norska Nobelkommittén, Berit Reiss-Andersen, har fått besvara kritiken mot valet av Aung San Suu Kyi. Hon säger att det inte är möjligt att ta tillbaka Nobels fredspris av någon som fått det.

Vår lojalitet gäller endast villkoren i Alfred Nobels testamente. Vi gör ett mycket noggrant arbete när vi väljer pristagarna.

Berit Reiss-Andersen

- Suu Kyi fick priset 1991 uttryckligen för sin roll som frihetens förkämpe i Burma när hon kämpade mot militärdiktaturen. Vi har inte i uppdrag att utvärdera vad fredspristagarna gör efter att de har fått priset.

- Vår lojalitet gäller endast villkoren i Alfred Nobels testamente. Vi gör ett mycket noggrant arbete när vi väljer pristagarna. Vi använder ett år till att analysera och förstå de olika kandidaterna, säger Reiss-Andersen till Norsk Rikskringkasting, NRK.

Hyllade fredsduvor som har fått priset

Bland de lovprisade fredspristagarna finns Martin Luther King som fick fredspriset 1964 för att han med fredliga medel i Gandhis anda motarbetade rasdiskrimineringen i USA. Han mördades fyra år senare när han talat för ett slut på Vietnamkriget och för ett avskaffande av fattigdomen i USA.

Nelson Mandela.
Bildtext Nelson Mandela fick Nobels fredspris 1993.
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LEON NEAL

Nelson Mandela fick priset 1993 efter att USA och Frankrike hade stämplat honom som terrorist för sin fredliga kamp mot apartheidregimen i Sydafrika. Året därpå valdes han till Sydafrikas första president i allmänna val för hela befolkningen.

2012 prisbelönades pakistanska Malala Yousafzais kamp mot talibanerna och för flickors rätt till utbildning. Hon delade priset med indiern Kailash Satyarthi som arbetar mot förtryck och för alla barns rätt till utbildning.

Malala Yousafzai
Bildtext Malala Yousafzai fick Nobels fredspris 2012.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

En skiljelinje mellan fredsduvor och hökar förefaller vara inställningen till väpnade metoder för att nå sitt mål.

Ett välgrundat fredspris kunde 2017 gå till någon som gör "mänskligheten den största nyttan", enligt Alfred Nobels testamente.

Bland årets kandidater finns

Många gör ett fredsarbete bland miljoner flyktingar.

Räddningskåren "Vita hjälmarna" har gjort en frivillig insats i det blodiga inbördeskriget i Syrien för att hjälpa offren efter de destruktiva bombräderna.

Under en solidaritetsprotest bland husruiner i Zamalka i Syrien släppte representanter för Vita hjälmarna ut fredsduvor.
Bildtext Under en solidaritetsyttring bland husruiner i Zamalka i Syrien släppte representanter för Vita hjälmarna ut fredsduvor.

Filippo Grandi är FN:s flyktingkommissarie. Han har i tre decennier outtröttligt arbetat för flyktingarna i Mellanöstern och Afrika inom ramen för UNHCR. I Europa har Tysklands förbundskansler Angela Merkel öppnat dörrarna för hundratusentals flyktingar främst från Mellanöstern.

Den amerikanska medborgarrättsrörelsen American Civil Liberties Union (ACLU) för en rättslig kamp för de medborgerliga rättigheterna och mot president Donald Trumps initiativ mot invandrare, muslimer och den allmänna rösträtten.

Det finns i år 318 kandidater för Nobels fredspris 2017 där 215 är enskilda personer och resten olika organisationer.

Antalet är det näststörsta efter rekordantalet ifjol med 376 kandidater. Prissumman har i år höjts till 9 miljoner svenska kronor, cirka 940.000 euro.