Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Anima Vitae valdes att animera serien MUMINDALEN

Från 2017
Uppdaterad 17.10.2017 15:16.
luminen maisema, muumi kävelee
Bild: Gutsy Animations

Det finländska företaget Gutsy Animations, som producerar serien MUMINDALEN, har valt animationsstudion Anima Vitae till sin samarbetspartner. Yle är samproducent för MUMINDALEN och visar den nya animationsserien våren 2019.

Också animationsstudion Anima Vitae är precis som Gutsy Animations ett finländskt företag. Anima ska göra seriens två första säsonger som vardera består av 13 avsnitt.

Serien MUMINDALEN blir ett internationellt tv-drama för hela familjen. I Storbritannien spelas muminfigurerna av bland annat stjärnskådespelarna Rosamund Pike, Taron Egerton och Kate Winslet. De finska och finlandssvenska rösterna väljs på våren.

Anima Vitae är en av de ledande animationsstudiorna i Nordeuropa och Sydostasien och företaget har kontor förutom i Helsingfors också i Kuala Lumpur. Studion producerar egna filmer och samarbetar också med de mest framgångsrika studiorna med säte i USA. Anima Vitae är mest känd för filmen Niko (på finska Niko - lentäjän poika, på engelska Niko & The Way To The Stars och i USA Flight Before Christmas). Den har sålts till över 100 länder och fått otaliga priser.

Anima Vitae vann den mycket jämna pitchningsprocessen som gjordes i tio steg. I den hade möjliga samarbetspartners bjudits in för att presentera sin idé om hur den kära muminfamiljen och dess vänner bäst kunde illustreras och visas upp på ett nytt sätt och för en ny generation fans.

De tre studior som var med på slutrakan ombads sedan lämna in korta provanimationer. På basen av dem bedömdes studiornas kreativa och tekniska förmåga att ge liv åt muminfigurerna. Studiorna fick i förväg information om Mumintrollet som person och också beskrivningar av hans styrkor, svagheter och de emotioner som styr honom. Studiorna ombads också visa upp olika sorts animerade rörelser, hur Mumintrollet går, springer och plockar upp en sak i sin hand. Uppgiften gick ut på att beskriva Mumintrollets karaktär genom rörelser och kroppsspråk.

“Anima Vitaes entusiasm och förståelse för mumintrollen var uppenbara redan under den första träffen. Tove Janssons förtrollade värld är också bekant för många i teamet sedan barndomen eftersom de har vuxit upp i Finland. De förstod hur viktigt det är spegla den sofistikerade och kontrastrika värld som finns i Toves ursprungliga berättelser. Ljus och skymning, sol och skugga, årstider som växlar. Animas provanimation överträffade alla våra förväntningar och pekade också på en känslig förståelse för Mumintrollets väsen. Utöver det var den extremt rolig”, säger Animas producent för MUMINDALEN, Emmy®-pristagaren John Woolley.

“Vi har en passion för det här projektet och därför är vi mycket lyckliga och tacksamma att få vara en del av det. Det är glädjande att få inleda ett samarbete med Gutsys superbt proffsiga team”, säger Anima Vitae Animations chef Antti Haikala.

I MUMINDALEN-teamet ingår företaget Gutsy Animations kreativa direktör och ansvariga producent Marika Makaroff, Oscar-belönade regissören Steve Box och Emmy-belönade skribentduon Mark Huckerby och Nick Ostler. Animationsserien har utvecklats i samarbete med Yle Draama, med stöd av företaget Moomin Characters. Moomin Characters har grundats av Tove Jansson och hennes bror Lars Jansson på 1950-talet.

För mera information:
Jarmo Lampela, chef för Yle Draama, tel. 050 545 2027
Marika Makaroff, CEO, Founder, Gutsy Media, tel. 040 772 2032