Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Las Vegas-skytten skickade i väg flickvännen före dådet säger syster

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 12:06.
Blommor till minnet av offren i Las Vegas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bilder tagna i hotellrummet där massmördaren Stephen Paddock sköt mot konsertbesökare i Las Vegas visar skyttens döda kropp, skjutvapen och stora mängder tomhylsor.

Hans flickvän har nu återvänt till USA för att förhöras av polis.

Hennes syster säger att Paddock hade skickat i väg henne inför dådet.

Hotellet Mandalay Bay i Las Vegas, USA.
Bildtext Hotellet Mandalay Bay.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bilderna från hotellrummet på Mandalay Bay ger en inblick i vad som försiggick när Stephen Paddock utförde sitt dåd.

Magasin ligger prydligt uppstaplade, medan automatvapen - en del utrustade med stativ och kikarsikten - ligger på golvet och på fåtöljer.

Även den hammare som Paddock ska ha använt för att slå sönder fönstren syns på en av bilderna.

- Första larmsamtalet om skottlossning kom 22.08. Vi vet nu att den misstänkte sköt till och från någonstans mellan nio och elva minuter, säger polisen Kevin McMahill vid en presskonferens.

- Vi vet att den misstänkte sköt fler än ett dussin salvor, och vi vet att skjutandet upphörde 22.19.

McMahill varnar för att utredningen kommer att bli utdragen. Bara informationen från den tekniska undersökningen av konsertplatsen kommer att ta flera dagar att analysera.

Tog 72 minuter

Ett kort videoklipp visar den söndersprängda dörren som polisens insatsstyrka tog sig in genom.

I dörren syns också kulhål, antagligen från när Paddock sköt mot en hotellvakt som skulle undersöka rummet innan polisen anlände.

McMahill kallar mannen, som träffades i benet, för en hjälte, och säger att han kunde ge information om vilket rum gärningsmannen befann sig i.

Affären Guns & Guitars Las Vegasskytten misstänks ha köpt sina vapen.
Bildtext Affären Guns & Guitars Las Vegasskytten misstänks ha köpt åtminstone vissa av sina vapen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Att det ändå dröjde till 23.20, 72 minuter efter första larmsamtalet, innan polisens insatsstyrka gick in i rummet förklarar McMahill med att Paddock hade slutat skjuta mot folkmassan.

- Vi hör inga fler skott, våningarna hade evakuerats och den misstänkte var isolerad i ett rum, säger han, och tillägger att man utreder vem som läckt bilderna till pressen.

När polisen väl gick in låg skytten död på golvet, iklädd handskar. På ett bord låg vad som på bilder ser ut som en handskriven lapp.

Tolv av de skjutvapen som hittades i hotellrummet var utrustade med så kallade "bump stock"-anordningar som gör att de kan skjuta automateld, enligt polisen. Anordningen är laglig i USA, även om helautomatiska vapen till stor del är förbjudna.

Gärningsmannen hade också monterat upp kameror både i och utanför hotellrummet, bland annat i en matvagn i korridoren och i dörrens titthål för att kunna se när polisen närmade sig.

Flickvän åter i USA

Motivet bakom dådet är oklart, men polisen hoppas att den misstänkte skyttens flickvän ska kunna bringa klarhet i det hela.

Hon uppges ha flugit till USA från Filippinerna, där hon befann sig när masskjutningen ägde rum, och landat på tisdagskvällen, lokal tid. Hennes syster säger till australiska Channel 7 att Paddock köpte flygbiljetterna till Filippinerna åt henne.

- Jag vet att hon inte vet någonting, precis som vi. Hon skickades i väg så att hon inte skulle kunna blanda sig i hans planer, säger hennes syster gråtande i intervjun, där ytterligare en syster medverkar.

Enligt filippinsk polis gjorde Paddock en transaktion på 100 000 amerikanska dollar till kvinnans konto i Filippinerna.

Pengarna tros ha varit en typ av livförsäkring till kvinnan.

Polisen vet inte om Paddock uppmanat henne att lämna landet före dådet.

Ljus tända till minnet av offren för massakern i Las Vegas.

Tidigt på tisdagen skrevs dödssiffran upp till 59. Rättsläkaren reviderade på tisdagskvällen siffran till 58 dödsoffer plus Paddock, som tog sitt eget liv innan polisen stormade hotellrummet.

Fortfarande vårdas många på sjukhus.

Bara på Sunrise Hospital finns 59 patienter, varav tillståndet för 31 fortfarande är kritiskt, skriver sjukhuset på Facebook. I sin senaste uppdatering hade UMC Trauma Center tolv patienter med livshotande skador.

Källa: FNB

Diskussion om artikeln