Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt föreningssamarbete stöder familjer med långtidssjuka barn

Från 2017
Markku Suoranta från Österbottens cancerförening och Susanna Back från Projekt Liv.
Bildtext Markku Suoranta från Österbottens cancerförening och Susanna Back från Project Liv.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Föreningen Project liv och Österbottens cancerförening har inlett samarbete för att hjälpa familjer med cancerdrabbade och långtidssjuka barn.

Det låg sig naturligt att föreningarna skulle samarbeta. Inte minst för att de har samma mål.

- Vi kompletterar varandra och har en gemensam sak när det gäller långtidssjuka barn. Men där Project liv har varit framgångsrika så har cancerföreningen haft utmaningar att få igång verksamheten kring kamratstöd, säger Markku Suoranta, verksamhetsledare för Österbottens cancerförening.

- Det kändes onödigt att det är massa olika organisationer som sinsemellan jobbar för samma sak. Mycket bättre är det om vi samarbetar, säger Susanna Back på Project liv.

Gemensamma erfarenheter är viktiga att dela

Föreningarna vet att behovet av kamratstöd, där familjer med liknande erfarenheter hittar varandra och får utbyte av kontakt, är stort.

- Utgående från den kunskapen lanserade vi på tisdagen Facebook-gruppen Familjer med långtidssjuka barn kamratstöd för finlandssvenska familjer. Och vi fick genast, i våra ögon, många medlemmar, säger Back.

- Mycket av den sortens verksamhet finns numera på internet. Och jag vet att den verksamheten kan bli verklighet genom att kamratstödgrupperna kan träffas på riktigt, säger Suoranta.

Den allra första frågan i den nya gruppen visar att det finns behov av kamratstöd.

- Det var en mamma som igår frågade om det finns någon annan hemmamamma som är hemma med ett långtidssjukt barn och skulle vilja träffas, säger Back.

Samma oro trots olika diagnos

Båda föreningarna insåg att nätverket blir större och hållbarare om alla familjer med långtidsjuka barn inkluderas.

- Oavsett diagnos så upplever de samma typ av problematik, samma oro och samma funderingar i vardagen. Därför tror vi att de kan hjälpa varandra via kamratstödssverksamheten mera än vi kan göra, säger Back.

Project liv kommer att moderera Facebook-sidan till en början men sedan är det meningen att gruppen ska fungera på egen hand.

- Sen tror jag nog att det börjar flyta på och blir familjernas egen grupp. Men vi finns där till en början för att plocka upp diskussionerna.

Men föreningarnas samarbete slutar inte här.

- Vi tror ju ändå att vårt samarbete ska vara långsiktigt och att vi ska komma på nya projekt att jobba tillsammans kring, säger Back.