Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslaget har nya anfallsvapen mot Kroatien och Turkiet

Från 2017
Joel Pohjanpalo på Finlands träningar inför kvalmatchen mot Kroatien.
Bildtext Joel Pohjanpalo på Finlands träningar inför kvalmatchen mot Kroatien.
Bild: All Over Press

Finland slog Island och Kosovo utan Joel Pohjanpalo. Nu är Bayer Leverkusens anfallare tillbaka i truppen som även innehåller andra nya variationsmöjligheter i anfallsspelet.

Finland har under många år saknat duktiga kantspelare som gillar att utmana motståndare i man-mot-man-situationer. Ett sådant alternativ har man i landslagsdebutanten Pyry Soiri.

Den tidigare VPS-spelaren Soiri gör sin första säsong i Sjakhtor Soligorsk som toppar den vitryska ligan före BATE Borisov. Soiri har gjort tre mål på sina 19 ligamatcher i Vitryssland.

Pyry Soiri inför Finlands VM-kvalmatch mot Kroatien.
Bildtext Får Pyry Soiri landslagsdebutera i matcherna mot Kroatien och Turkiet?
Bild: Lehtikuva

Tillsammans med BATE Borisovs Jasse Tuominen (21 år) och IFK Norrköpings Simon Skrabb (22 år) kan Soiri (23 år) tillföra något nytt på landslagets anfallande mittfältspositioner.

– De här nya unga spelarna som kommer från Finland är lite annorlunda än vad jag har brukat se. De gillar att spela en mot en. De utmanar offensivt och har ett gott självförtroende, berättar den mer rutinerade Kasper Hämäläinen för Yle Sporten.

– Jag tror absolut att de kan hämta något nytt till det här laget. Några har fått komma in lite och gjort det bra. Jag hoppas att det fortsätter.

Kasper Hämäläinen inför Finlands VM-kvalmatch mot Kroatien.
Bildtext Kasper Hämäläinen har gjort åtta mål på sina 59 landskamper. Med det är han det nuvarande landslagets näst mesta målskytt efter tiomålsskytten Teemu Pukki.
Bild: Lehtikuva

Själv har Hämäläinen spelat på många olika positioner i landslaget – samma positioner som yttern Soiri och de ofta mer centralt spelande Tuominen och Skrabb trivs på.

– Jag känner mig mera hemma i det centrala läget. Att vara offensiv mittfältare, där känner jag mig mest trygg, konstaterar Hämäläinen.

Anfallaren Pohjanpalo tillbaka

Joel Pohjanpalo var borta på grund av skadeproblem när Finland vann över Island och Kosovo.

Den reslige Eero Markkanen fick spela från start mot Island medan Teemu Pukki startade mot Kosovo och gjorde Finlands förlösande segermål i slutet av matchen.

Teemu Pukki gjorde Finlands enda fullträff i matchen mot Kosovo.
Bildtext Teemu Pukki gjorde sitt tionde landslagsmål i Finlands senaste kvalmatch. Fredrik Jensen platsade inte i truppen mot Kroatien och Turkiet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Anfallarna Pohjanpalo, Pukki och Markkanen är mycket olika som spelartyper, vilket ger Finland möjlighet till variation i anfallet. Pohjanpalo har ändå vunnit både lagledningens och lagkompisarnas förtroende.

– Teemu och Eero gjorde det bra senast när vi vann. Jolle är, som vi vet, ganska giftig inne i boxen och har gjort mål – senast mot Ukraina. Han tror på sig själv och skjuter från lägen som man oftast inte skulle skjuta från, säger Hämäläinen.

– Han är en äkta forward. Hoppas han är i skick nu och hjälper oss att vinna.

Pohjanpalo saknar speltid men inte gott självförtroende

23-årige Pohjanpalo har missat fem av Finlands åtta VM-kvalmatcher på grund av skador. I de tre matcherna han spelat i det pågående kvalet har han gjort ett mål.

Skadorna har också bromsat upp Pohjanpalos karriär i Leverkusen, där han har fått endast ströminuter den här säsongen. Sammanlagt har det blivit endast 31 minuter i Bundesliga i höst.

Joel Pohjanpalo på Finlands träningar inför kvalmatchen mot Kroatien.
Bildtext Joel Pohjanpalo har gjort fem mål på 26 landskamper.
Bild: Lehtikuva

Bristen på speltid har ändå inte fått Pohjanpalo att tappa tron på sig själv.

– Det är svårt att få ner mitt självförtroende. Jag har lärt mig att det måste vara på topp för att få chansen att spela i Bundesliga. Samma sak gäller i landslaget om man vill sätta bollen i mål, konstaterar Pohjanpalo.

Även om Pohjanpalo har fått sparsamt med speltid i Leverkusen har han alltid platsat i truppen då han varit frisk den här säsongen. För tillfället är kampen om speltid mycket tuff i en av Bundesligas största klubbar, även om Leverkusen sålde anfallaren Javier ”Chicharito” Hernandez till West Ham under sommaren.

Under transferfönstrets sista dag skaffade Leverkusen argentinaren Lucas Alario för 24 miljoner euro från River Plate. Alarios speltillstånd trädde i kraft för några veckor sedan och i de två senaste matcherna har han startat i lagets anfall tillsammans med Kevin Volland.

Lucas Alario debuterade i Leverkusen genom att göra ett mål och passa till ett i matchen mot HSV.
Bildtext Lucas Alario debuterade i Leverkusen genom att göra ett mål och passa till ett i matchen mot HSV.
Bild: All Over Press

– Vi har inga skadade spelare för tillfället, vilket gör tävlingen om speltid mycket hård. Varken anfallaren Stefan Kiessling eller det österrikiska landslagets kapten Julian Baumgartlinger ryms med i truppen.

– Det är förstås trevligt att jag ryms med i truppen, men jag suktar efter mer speltid.

Ifall Pohjanpalo får speltid i Finlands avslutande VM-kvalmatcher kommer han att få kämpa mot jobbiga försvarande spelare i det kroatiska och turkiska landslaget.

– Jag har blivit van vid att spela mot rätt så hårda killar i Bundesliga under de senaste åren. Det är inget problem, det är liknande grabbar vi möter nu också.

Finland möter Kroatien på bortaplan på fredag och Turkiet i Åbo på måndag. Matcherna börjar klockan 21.45 och sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln