Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentaren: Tung dag för May - komiker och svåra hostattacker avbröt viktigt tal

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 11:28.
Redaktören Daniel Olin.
Bild: Johanna Kannasmaa

Det gick inte som på Strömsö när Storbritanniens premiärminister Theresa May höll sitt viktiga linjetal på Torypartiets kongress i Manchester i onsdags.

Knappt hade May hunnit inleda sitt 18 sidor långa tal innan den kända komikern Simon Brodkin lyckades ta sig fram till talarstolen och inför näsan på premiärministern vifta med ett P45-dokumnet, ett papper man i Storbritannien ger anställda som får sparken.

May tog emot dokumentet och lade det på golvet medan hånaren Simon Brodkin avlägsnades från salen.

Komikern Brodkin hävdade att utrikesminister Boris Johnson hade bett honom ge May dokumentet.

Därefter fortsatte motgångarna för May. Hon drabbades av flera svåra hostattacker och var upprepade gånger tvungen att ta en paus i talet.

Tidvis tappade hon rösten helt, trots att hon drack flera glas vatten och fick en halspastill av finansminister Philip Hammond.

Inte nog med det, dessutom föll scendekoren samman under hennes tal, istället för ”for” stod ”or” i texten bakom henne.

Inte heller innehållet i talet lyckades rädda hennes tunga dag på jobbet.

De största applåderna fick hon när hon bad om ursäkt för det katastrofala valresultatet i juni.

Brexitförhandlingarna tangerade hon endast med 10 meningar. May upprepade långt det hon sagt tidigare om att britterna strävar efter en ny och unik relation med EU.

Istället riktade hon sitt tal till de unga väljarna som rivalen arbetarpartiet Labour lyckades mobilisera i parlamentsvalet i juni.

Theresa May lovade återskapa den ”brittiska drömmen” med att bland annat bygga flera nya bostäder och erbjuda billigare energikostnader samt lägre terminsavgifter.

Men det var hostattackerna och komikern Brodkins hån som dominerade diskussionerna i pressrummet i Manchester efter talet.

Något som Theresa May försökte skämta bort på twitter. Tala om en dålig dag på jobbet.

Diskussion om artikeln