Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inga ostar från Fiskars längre

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 05:44.
Ostmästare Thierry Jung visar färdig crotin-ost vid Fiskarsin Juustola.
Bildtext Ostmästaren Thierry Jung har lämnat Finland och ingen har tagit över verksamheten.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Ysteriet i Fiskars har tvingats köra ned sin verksamhet. Ostmästaren från Frankrike, Thierry Jung, har flyttat från orten.

Ingen har under sommaren visat intresse att ta över i lokalen på gamla Knivfabriken i bruket.

Fiskarsin Juustola ligger vid Åkerraden i Fiskars.
Bildtext I den här byggnaden verkade ysteriet.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Företaget säljer som bäst ut all utrustning som hade skaffats till Fiskars ysteri.

Lönsamheten ökade

Jari Leinonen från Fiskars bryggeri har också varit involverad i ysteriet. Han beklagar förlusten.

Jari Leinonen
Bildtext Jari Leinonen.
Bild: Yle / Jonas Sundström

- Ostarna var ju fantastiska och sista året gick hyfsat. Klart att det kunde ha gått bättre också. Synd att ingen vill ta över eftersom lokalerna, platsen och ostarna är super.

Missnöje med hälsoinspektionen

Leinonen förklarar att det fanns många orsaker till Jungs beslut att lägga ner.

- En av dem var att kraven från hälsoinspektionen varierade enligt vilken inspektör som tittade på lokalerna.

Fiskarsin Juustolas lokaler.
Bildtext Ysteriet har stått tomt över sommaren.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

- En annan orsak var förändringarna i ysteriets ägarstruktur som ledde till att en av ysteriets samarbetsparter drog sig ur.

Själv är Leinonen ledsen över att ölbryggeriet tog all hans tid så att han inte hann hjälpa till med ysteriet.

Ostmästare Thierry Jung tillverkar crotin-ost vid Fiskarsin Juustola

Äkta ost ska smaka och lukta

Traditionell finländsk och fransk ost görs i Fiskars.

Diskussion om artikeln