Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-experter fann bevis på saringasattack mot civila i norra Syrien

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 06:17.
Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017.
Bildtext De flesta av offren efter saringasattacken i Idlib i mars var kvinnor eller barn.
Bild: EPA/STRINGER

Internationella experter har funnit bevis på att den syriska armén använde saringas i en attack mot en oppositionskontrollerad by i norra Syrien i mars.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, säger att man har klara bevis på att saringas användes i en flygattack mot byn Latamneh i provinsen Idlib.

Ett femtiotal människor som skadades, uppvisade klara symptom som tydde på en giftgasattack, enligt OPCW och lokala hälsovårdskällor.

- Analyser av prover från byn visar att det fanns sarin i dem, säger OPCW i sin preliminära rapport.

Slutrapporten blir färdig om några veckor och överlåts sedan till FN:s säkerhetsråd som fattar beslut om eventuella åtgärder.

- Vi vet inte mycket för tillfället. Femtio personer skadades i attacken, men ingen dödades, säger OPCW:s chef Ahmet Uzumcu.

Nära Khan Sheikhoun

Attacken mot Latamneh utfördes några dagar före en annan chockerande attack mot den närbelägna byn Khan Sheikoun som ligger 25 kilometer norr om Latamneh.

Över 80 människor dödades och över 500 skadades i attacken den 4 april, som utlöste en amerikansk hämndattack mot en syrisk flygbas.

OPCW slog i somras fast att saringasbomber fälldes över Khan Sheikoun, även om det var oklart om det var ryska eller syriska plan som fällde dem.

Över tusen människor kan ha dödats i en misstänkt giftgasattack i Damaskus
Bildtext Flera hundra civila dödades i en saringasattack i Damaskus utkanter år 2013
Bild: EPA/Local Committee of Arbeen

Före det hade saringas använts mot oppositionskontrollerade områden i Damaskus i augusti år 2013, då hundratals människor dödades i stadsdelen Douma.

FN-utredare som undersöker krigsförbrytelser i Syrien, slog nyligen fast att syriska styrkor har använt kemiska vapen över 20 gånger under det över sex år långa inbördeskriget.

Vi har en skuld till de oskyldiga, inklusive barn som har dött och lidit

USA:s FN-ambassadör Nikki Hayley
Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW har fått i uppgift av FN att utreda misstänkta giftgasattacker i Syrien. OPCW har sitt högkvarter i Haag i Nederländerna
Bildtext Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW har fått i uppgift av FN att utreda misstänkta giftgasattacker i Syrien. OPCW har sitt högkvarter i Haag i Nederländerna
Bild: Guus Schoonewille / EPA

OPCW och Jim

OPCW är en internationell organisation vars uppgift är att se till att FN:s konvention om kemiska vapen efterlevs.

Organisationen som belönades med Nobels fredspris år 2013, har fått i uppgift av FN att utreda misstankar om giftgasattacker i Syrien

Ett samarbetsorgan mellan FN och OPCW som kallas Jim, skall sedan slå fast vem som eventuellt var skyldig.

Jim (Joint investigative mechanism) bildades av FN:s säkerhetsråd år 2015. Organet har sedan dess anklagat Syrien för tre kloringasattacker år 2014 och 2015 .

IS har dessutom beskyllts för att ha använt senapsgas i attacker under krigets gång.

Kemiska vapen i Syrien
Bildtext OPCW har undersökt och stängt alla kända fabriker som tillverkade kemiska vapen i Syrien
Bild: YLE/ Grafik

Får utredarna fortsätta sitt arbete?

Jim skall den här månaden avge en rapport till FN:s säkerhetsråd som skall besluta om samarbetsorganet får fortsatt mandat.

Syriens bundsförvant Ryssland har ifrågasatt Jim:s arbete och det är ännu oklart om Ryssland lägger in sitt veto.

- Ryssarna tycker inte om vad Jim har avslöjat så här långt, så de muttrar om att inte tillåta det längre, säger en västerländsk FN-diplomat som vill hålla sig anonym.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att ett förnyat mandat för OPCW och Jim borde ha högsta prioritet i FN.

- Vi har en skuld till de oskyldiga, inklusive barn som har dött och lidit, att kräva att den syriska regimen bär sitt ansvar för dessa brott, sade Haley i ett uttalande.

Rysslands ambassadör Vassily Nebenzia har inte kommenterat hur man förhåller sig till ett nytt mandat för giftgasutredarna.

Källor: Reuters, AFP, OPCW

Diskussion om artikeln