Maria kämpar för tvångsvård åt sin 26-åriga son, men förgäves
Självbestämmanderätten är alldeles för stor i Finland. Vem som helst kan vägra ta emot vård. Min son skulle behöva mera tvång, säger Maria Thelen.
Sonen är ett typfall på patienter som vården har svårt att hantera: han är myndig, han har dubbla diagnoser (missbruk och psykoser) och han är för labil för öppenvård.
Det springer tidsinställda bomber omkring på gatorna
- Man vet aldrig vad han kan göra åt sig själv eller andra. Med tvångsvård skulle han få tid att nyktert tänka igenom sitt liv. Jag har gång på gång föreslagit tvångsvård, men de lyssnar inte ens på det örat, säger Maria.
När sonen blir psykotisk för de honom till psyket. Men där kan de skicka hem honom följande dag i sämre skick än när han åkte in.
- Det springer tidsinställda bomber omkring på gatorna, säger Maria.
Det finns otaliga fall som Marias. Den nationella kristelefonen, som drivs av Föreningen för mental hälsa i Finland, får varje dag hundratals samtal från människor som inte fått hjälp för sina eller sina anhörigas psykiska problem.
Det är svårt för både läkare och anhöriga att veta vad som är missbruk och vad som är psykiatri.
- Det finns problem med tillgången på psykvård. Primärvården klarar inte av sitt jobb. När öppenvården fallerar så ökar också behovet av tvångsvård, förklarar psykiatern Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör på Föreningen för mental hälsa.
Fångarna allt mer psykotiska
Överläkare Alo Jüriloo på det psykiatriska fängelsesjukhuset i Vanda har tidigare slagit larm om att antalet psykotiska fångar har tiodubblats på tio år.
- Det att folk begår brott för att få tak över huvudet för vintern, det ser vi inte längre. Det förekommer att människor begår brott för att få vård, men det är ännu ganska ovanligt. Men ett nytt fenomen är att antalet allvarligt psykisk sjuka ökar bland hemlösa på härbärgena i Helsingfors, berättar Jüriloo.
Grova brottslingar döljer sina psykiska sjukdomar i rätten
Alo Jüriloo
Det är inte heller ovanligt att grova brottslingar döljer sina psykiska sjukdomar i rätten för att komma undan med ett kortare fängelsestraff. Då låter domaren ofta bli att begära en sinnesundersökning, som kan leda till sluten psykiatrisk vård på obestämd tid.
Därför minskar antalet sinnesundersökningar år för år.
- Det finns livstidsfångar som det aldrig gjorts en sinnesundersökning på. Det såg man inte förr, säger Jüriloo.
Inom den statliga psykiatrin ser man konsekvenserna av att den kommunala psykvården inte fungerar som den ska. Eila Tiihonen är överläkare på Niuvanniemi psykiatriska sjukhus i Kuopio med 296 bäddplatser.
- Jag vet inte varför det har blivit så omöjligt att få psykvård mot sin vilja. Men här hos oss ser vi följderna: psykpatienter som begått grova brott. Ofta säger patienten att om de bara fått vård eller tvångsvård i tid så skulle de aldrig hamnat här, säger Tiihonen.
På Niuvanniemi kostar ett vårddygn 350-800 euro och en sinnesundersökning kostar cirka 20 000 euro och tar i genomsnitt 53 dagar. Det är dock inte något sparkrav som gjort domarna restriktiva med sinnesundersökningar, försäkrar domareförbundets ordförande, hovrättsrådet Kimmo Vanne.
"Det finns inte och kan inte finnas officiella eller inofficiella direktiv till oberoende domstolar", svarar Vanne i ett mejl.
Dementa kan få tvångsvård
I mars 2018 ska den nya mentalvårdslagen presenteras. En arbetsgrupp på social- och hälsovårdsministeriet ska förnya hela den till stora delar föråldrade lagen om missbrukarvård och mentalvård.
Helt nya grupper kommer att omfattas av tvångsvårdslagen, störst av dem är minnessjuka åldringar. Om det innebär fler eller färre fall av tvångsvård vill regeringsrådet Lotta Hämeen-Anttila inte ännu uttala sig om.
- Vi ser över alla förslag helt förutsättningslöst. Målet är rätt vård till rätt patient och så låg tröskel som möjligt för att söka psykvård, säger Hämeen-Anttila.
Ett gammalt förslag som ligger på arbetsgruppens bord får tummen upp av både Eila Tiihonen och Alo Jüriloo. Det handlar om att införa ett element av tvång också inom den öppna psykvården: obligatoriska läkarbesök.
Det skulle innebära att sådana som Marias son skulle kunna hämtas av polis om han missar en läkartid.