Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Johanna Holmström gästar Hietanen & Henrikson

Från 2017
Uppdaterad 05.10.2017 10:57.
johanna holmström
Bild: Yle / Ida Henrikson

Den här veckan har Hietanen och Henrikson sin första gäst med i podden: författaren Johanna Holmström som är aktuell med romanen Själarnas Ö.

Det blir ett samtal om att skildra kvinnlig galenskap, att skriva om att döda sina egna barn, om varför pms inte borde sjukdomsförklaras och om att recensenter som bara refererar verk borde skärpa sig.

Bok- och kulturpodden Hietanen & Henrikson har här veckan bjudit in sin första gäst: författaren Johanna Holmström, aktuell med romanen Själarnas ö (Förlaget M).

Boken utspelar sig på Själö mentalsjukhus för kvinnor, och samtalet kretsar kring kvinnlig galenskap i dag och genom tiderna.

Varför sexualiseras kvinnlig galenskap så ofta - framför allt inom konsten och fiktionen? Och var går gränsen mellan mental hälsa och ohälsa? Vi är många som någon gång tänkt att vi håller på att bli galna.

Att döda sina barn

En av bokens huvudpersoner dödar sina egna barn - Holmström berättar hur man överhuvudtaget klarar av att skriva om sådant.

Många (de flesta?) har åtminstone någon gång tänkt onda tankar, men få ändå gör så extremt onda handlingar ...

- Jag har själv varit i de här tankarna. Men vad är det som får vissa att verkligen göra sådant de tänker? Fast du kan känna det ibland, då och då, när du är som tröttast. Då kan du ha en förbiglidande tanke om att till exempel skada dina barn. Jag ville skriva om Kristina som verkligen GÖR det, berättar Holmström.

Skärpning recensenter! 


I veckans podd fortsätter också diskussionen om litteraturrecensioner. Det var Johanna Holmström som startade den senaste vändan i ett inlägg på Facebook för en tid sen.

Hon riktar kritik mot recensenter som slappar i sitt arbete. Till exempel har blivit rätt vanligt att man bara refererar handlingen i en bok.

Johanna Holmström tycker att de finlandssvenska recensenterna överlag kunde skärpa sig. Till exempel i fall där recensionen handlar om vad kritikern hade velat läsa, i stället för vad hen egentligen läste.

- Om det blir en negativ stämning i recensionen för att boken inte uppfyllde just den här personens förväntningar blir det lite orättvist. Det är knepigt eftersom recensenten ändå har så mycket makt. Det låter oprofessionellt i mina öron. Sådana recensioner blir jag sur på, för det finns ju inget jag hade kunnat göra bättre, säger Holmström.

Anne Hietanen och Ida Henrikson poddar varje vecka om både de intressantaste böckerna just nu och de bästa bortglömda pärlorna. Serier och gamla klassiker tas på lika stort allvar och boksnacket varvas med populärkulturella tips från till exempel teveserie-, film- och teatervärlden.

#28 Till dig som undrat om du är galen

36:38

Läs en intervju med Johanna Holmström om arbetet med romanen Själarnas ö

Läs Svenska Yles recension av Själarnas ö

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln