Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hoppet lever än hos motocrossförarna i Vörå

Från 2017
Emil Weckman under en träning 2015
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Sebastian Backman

I Vörå är motocrossentusiaster besvikna efter att Destia i början av året beslöt att förbjuda verksamheten vid motocrossbanan i kommunen. Men än har man inte gett upp hoppet.

Sedan 1986 har banan funnits i Vörå, men framöver kommer ingen verksamhet att drivas på banan i Keskis. Ett miljötillstånd krävs för en motorsportbana och det har man inte i dagens läge.

- Ärendet kompliceras av att det gäller ett grundvattenområde och därför är extra känsligt, sade miljöinspektören Marika Henriksson i vintras.

Det här argumentet köper inte Erik Åhman som i snart 20 år har hållit på med motocross och också rest runt i Finland och besökt många andra banor.

- Många av Finlands banor ligger på grundvattenområden, det är inget hinder för vår verksamhet. Våra motorcyklar är tävlingsmaskiner som inte läcker olja, vanliga bilar läcker ut mycket mera olja på Prismas parkering under en
dag än vad det gör här på motocrossbanan i Vörå årligen, säger Åhman.

Erik Åhman dricker kaffe.
Bildtext Erik Åhman
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

"Känner oss illabehandlade"

Åhman är besviken på hur kommunen har hanterat situationen.

- Kommunen vill profilera sig som en idrottskommun, att börja med förbud istället för dialog var fel väg att gå. Vi känner oss illabehandlade. Vi har inte stor chans att få miljötillstånd utan kommunens stöd, säger Åhman.

- Vårt drömscenario är att kommunen skulle lägga ett anbud på området och sedan arrendera ut området till en förening grundad av motocrossförarna. Sedan skulle vi tillsammans kunna ansöka om miljötillstånd.

Vi har inte ännu gett upp hoppet och vi funderar hur vi ska gå vidare.

― Erik Åhman

Föreningar har också tidigare försökt köpa banan som ligger på ett område som tidigare varit i användning av sandtagsägare.

- Komossa ungdomsförening lade ett anbud på banan i tiderna med det krävdes ett så huvudlöst pris så att det rann ut i sanden. Man får inte ta mer sand från området så det borde säljas till skogspris.

Intresset svalnar

Åhman är rädd att intresset för motocross kommer att minska då de intresserade inte längre har en bana att köra på.

- Det blir en svagare kultur. Banan har bidragit till att intresset varit starkt i Vörå, nu har vi inget sådant. Steget att börja med sporten är mycket större att ta nu.

Men skam den som ger sig.

- Vi har inte ännu gett upp hoppet och vi funderar hur vi ska gå vidare, avslutar Åhman.