Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Pressad - en kampanj om abiturienters stress

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2018 13:54.
Bild för Pressad-kampanjen.

Dagens abiturienter är väldigt stressade. Hälften av de studerande i gymnasiet tycker att arbetsbördan i gymnasiet är alltför stor.

Antalet studerande som lider av skolutmattning stiger, i dag har 15 procent av de studerande erfarenhet av det här. Det är därför Yle nu startar kampanjen Pressad (på finska Paineessa).

Kampanjen vill fästa vår uppmärksamhet vid hur det är att vara abiturient i dag. Kampanjen kommer att pågå fram till vårens studentskrivningar, och speciellt efter årsskiftet blir den allt synligare.

Stress största problemet

Mika Salomaa, producent på Yle Abitreenit, är mannen bakom kampanjen. Han började fundera på den redan i början av året.

- I alla sammanhang när vi frågade hur de som studerar i gymnasierna mår, kom det fram hur stressade och pressade de unga känner sig, berättar Salomaa.

Flera samarbetspartners

Tillsammans med YleX och Kioski, samt externa samarbetspartners som Centralförbundet för Mental Hälsa och Finlands Gymnasistförbund SLL började man planera kampanjen.

Nu i höst kom Vetamix och Yle X3M också med i planeringen.

- Det känns som en klockren satsning på en viktig grupp, säger Janne Lindberg, webbproducent på Yle X3M.

Det finns också flera andra sakkunniga bakom kampanjen, till exempel skolpsykologer och speciallärare.

Kampanjen kommer att ha sitt hem på yle.fi/abitreenit och svenska.yle.fi/vetamix. Men ju närmare vi kommer vårens studentskrivningar, desto synligare ska den bli.

Vi kommer att på olika sätt visa på problemen, men också ge verktyg och tips för hur man kan klara av stress.

Har du tips på ämnen vi borde ta upp, kan du höra av dig via Facebook facebook.com/vetamix eller skriva e-post till vetamix@yle.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln