Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nobelhuset i Åbo återuppstår - på frimärke

Från 2017
Uppdaterad 06.10.2017 13:32.
Frimärke och postkort av Finlands första fotografi, vilket Henrik Cajander 1842 tog av det Nobelska huset i Åbo.
Bildtext Frimärke och postkort av Finlands första fotografi, vilket Henrik Cajander 1842 tog av det Nobelska huset i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Frimärkets dag firas i Finland 6.10.2017.

Åbo Frimärkssamlareförening ger då ut två frimärken, varav det ena motivet är det nya stadsbiblioteket som fyller 10 år. Det andra visar Finlands första fotografi, en bild av det Nobelska huset i Åbo, som firar 175-årsjubileum.

Huset på Nylandsgatan i Åbo ritades av Alfred Nobels pappa, Immanuel Nobel som då bodde i Åbo. Huset byggdes 1837-38 i svensk empirestil och var troligen det enda i den stilen i Åbo.

Den 3 november 1842 togs det första fotografiet i Finland, en dagerrotyp av länsläkaren Henrik Cajander, med det Nobelska huset och Domkyrkan i bakgrunden som motiv.

Skylt på Nylandsgatan där Finlands första dagerrotyp fotograferades av Henrik Cajander, av det Nobelska huset.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det är i år alltså 175-årsjubileum för det första finländska fotografiet.

Men under Åbosjukan, då många gamla hus revs, så revs 1962 också det Nobelska huset. I dag står istället ett höghus i hörnet av Nylandsgatan och Lilla Tavastgatan.

Platsen på Nylandsgatan i Åbo där Finlands första fotografi togs. Istället för det Nobelska huset som blev fotograferat står där nu ett vitt höghus.
Bildtext Platsen på Nylandsgatan i Åbo där Finlands första fotografi togs. Istället för det Nobelska huset som blev fotograferat står där nu ett vitt höghus.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Åbo Frimärkssamlareförening ger ut ett frimärke med huset som motiv och ett postkort med samma motiv, samma vecka som Nobelprisveckan då alla årets Nobelpristagare tillkännages.

Frimärkssamlareföreningen har utställning och ger ut frimärken på två platser.

På Luckan finns utställningar dels med blommotiv på finska frimärken, dels med frimärken och postkort från Aura å från början till slut, från Oripää till Åttkanten. Luckan är öppen klockan 11-16.

I Kuppis Citymarket ställer frimärkssamlarna ut ramar dels om frimärkssamlande, dels med frimärken och postkort som man själv låtit göra. Evenemanget där håller på klockan 9-18.

janne grönings frimärken
Bildtext Janne Grönings fotografier från Åboland har också getts ut som frimärken.
Bild: Janne Gröning

Också Pargas Filatelister ställer ut frimärkssamlingar på Frimärkets dag. Det sker i Pargas bibliotek klockan 10-16.

Filatelisterna ställer ut frimärken och postkort som anknyter till Finlands självständighets 100 år, särskilt ur ett Pargasperspektiv. Man säljer också frimärken med Pargasmotiv.

Intresserade kan få råd om vad man ska göra med ärvda samlingar och vad de kan vara värda och ungdomar får frimärksförpackningar som hjälper dem att börja med egna frimärkssamlingar.

Diskussion om artikeln