Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Häyry: Viktigt med diskussion om städernas roll

Från 2017
Staddirektör Tomas Häyry
Bildtext Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

På torsdag kväll träffades representanter för Finlands 21 största städer. Det finns ett stort behov för mer diskussion om städernas roll, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry som var med på mötet.

Mötet var arrangerat av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och bland de inbjudna fanns representanter från alla städer med fler än 50 000 invånare.

Vasa är landets femtonde största stad och stadsdirektör Tomas Häyry var med på mötet.

- Vi hade en mycket bra diskussion och pratade mycket om frågor urbaniseringen och frågor kring stadspolitik och fenomen kring städerna och deras utveckling.

Under mötet konstaterade man också att det funnits en stor efterfrågan på dylik diskussion och beslöt därför att nätverket fortsätter träffas. Framöver ska det hela även mynna ut i mer än enbart diskussion.

- Vi var överens om ett flertal punkter som vi vill ta och utreda, så jag känner stort förtroende för att vi också kommer att jobba med konkreta saker, säger Häyry.

Motvikt i samhällsdiskussion

Inför mötet har en del kritik framförts mot att de stora kommunerna inte är inbjudna till mötet. Men enligt Tomas Häyry har de stora städerna en speciell roll och ett stort ansvar för regionutvecklingen.

Och ett nätverk specifikt för de största städerna behövs, menar han.

- Nu skapar vi ett forum som producerar en motvikt eller en balans i den samhälleliga diskussion vi har idag.

Hus i Vasa centrum.
Bildtext Vasa ligger på femtonde plats på listan över Finlands största städer.
Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Tanken är bland annat att ta fram både forskning och argumentering i frågor som berör städer och stadspolitik. Rent konkret handlar det om att städerna vill utveckla stadspolitiken och slå fast gemensamma mål.

- Åtminstone så har inte de stora städernas och landskapscentrumens roll kanske beaktats tillräckligt i den samhälleliga debatten och det här syns också i lagberedningen idag, säger Tomas Häyry.

Det nya nätverket ska träffas nästa gång i februari i Tammerfors.

Diskussion om artikeln