Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Henriksson: Regeringen borde ta timeout med dagkirurgin

Från 2017
Uppdaterad 06.10.2017 11:49.
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: Nathalie Lindvall

Debatten i riksdagen gav inga svar, säger riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) om hennes lagmotion kring fortsatt dagkirurgi vid kretssjukhus. Malmska sjukhuset i Jakobstad och andra kretssjukhus förlorar dagkirurgin i regeringens förslag.

Debatten i riksdagen kring lagmotionen drog ut på tiden och den avbröts vid 22-tiden när flera talare återstod, debatten återupptas troligen nästa vecka.

Saklig debatt men inga svar

Debatten kring lagmotionen inleddes sent på kvällen och det var ganska glest i stolarna i riksdagens plenisal. Regeringens linje försvarades av den tidigare ansvariga ministern, Juha Rehula (C) och partikollegan Hanna-Kaisa Heikkinen.

Inga samlingspartister deltog i debatten. Heikkinen ansåg bland annat att kretssjukhusen i fortsättningen skall satsa på rehabilitering av patienter som opererats på annat håll och att det finns jobb för all personal.

- Debatten var saklig men jag måste säga att inte fick vi några svar av den tidigare ministern heller. De svar som gavs var mycket runda och det var inte den nivå på substansen som jag tycker att man har rätt att förvänta sig, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden.
Bildtext Malmska ser ut att förlora dagkirurgin.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kommer vården att fungera?

Henriksson sade i debatten bland annat att centralsjukhusen kommer att drunkna i patienter om kretssjukhusen inte får fortsätta dagkirurgiverksamheten, köerna kommer att öka.

Hon frågade sig också hur regeringen tänker sig att det ska gå för den privata sektorn som inte heller får operera om jourfrågorna inte är ordnade, det handlar enligt henne om 70 000 operationer årligen.

- Hur kan Samlingspartiet vara med på det här liksom Centern när ojämlikheten ökar?

Operationssal
Bildtext Kommer centralsjukhusen att drunkna i patienter som ska upp på kirurgens bord?
Bild: ITV Studios Finland

Debatten fortsätter

Debatten i riskdagen fortsätter, troligen nästa vecka. Debatten i riksdagen avslutades vid 22-tiden på torsdag kväll och återupptas vid ett senare tillfälle och efter det förs lagmotionen till utskottsbehandling.

- Regeringen har ju majoritet och vill troligen inte behandla frågan.

- Regeringen borde åtminstone inse att den gjort en stor felbedömning och att man måste ta en time-out i den här frågan, säger Henriksson.

Sker inga ändringar i lagen är det vid årsskiftet slut med dagkirurgioperationer vid Malmska sjukhuset och motsvarande kretssjukhus i landet som inte har tillgång till samjour dygnet runt.