Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Caius obetalda CD-skiva kostar idag 750 euro - antalet överskuldsatta finländare större än någonsin

Från 2017
Uppdaterad 07.11.2017 07:59.
caius swanljung
Bildtext Caius har liksom många andra finländare, skuldproblem. Hans började för 25 år sedan. Han har fortfarande skulder men känner idag till fallgroparna.
Bild: Privat

Caius Swanljung vet hur det är att leva i ett skuldträsk. TV, stereo, högtalare, telefoner - allt kunde köpas på avbetalning och ingen kollade om Caius hade möjlighet att betala tillbaka.

Det började med obetalda hyror till följd av en flytt. Det var för 25 år sedan och Caius har sedan dess levt med skulder som han fått då han beställt sådant han inte kunnat betala för.

Idag känner han till de fällor och fallgropar som kan leda till att han köper något han inte har råd med, men han dras fortsättningsvis med obetalda konsumtionsskulder.

Caius har inget arbete för tillfället, är frånskild och har fem barn. Han har varit deprimerad under långa perioder.

Det har i sin tur lett till ett beteende där han impulsköper för att dämpa sin ångest.

- Allt handlar om status. Jag har alltid haft mindervärdeskomplex och konsumerat för att för en stund få känna mig som alla andra.

Idag har han en stor självinsikt och vet att hans beteende lett till att han köpt saker på avbetalning som han inte haft råd med.

- Tidigare köpte jag allt på avbetalning. Tv, stereo, högtalare. Det var så lätt och ingen ifrågasatte min betalningsförmåga.

CD-skivan som idag kostar 750 euro

Caius uppskattar att kapitalet på hans sammanlagda skulder kan ha uppgått till cirka 25 000 euro. Idag har han skulder på kring 4000 euro.

- Mina skulder tillåts inte förfalla eftersom de hålls aktiva av inkassobolagen. Jag kan till exempel inte betala bort en enskild räkning eftersom alla skulder räknas ihop.

Som exempel nämner han CD-skivan han beställde för flera år sedan. Den kostade då cirka tjugo euro, men är idag uppe i en summa på 750 euro eftersom han inte kunnat betala.

Du blir stämplad om du inte har det som alla andra har

Trots att han alltså idag skulle kunna betala bort det ursprungliga kapitalet på tjugo euro, tillåts han inte göra det eftersom det tillkommit räntor, straffavgifter och tilläggskostnader och summan klumpats ihop med andra skulder.

Vad är då Caius eget ansvar då det gäller hans skuldproblem?

- Det är ju jag som tagit allt på avbetalning. Och visst kan man därför säga att allt är mitt eget fel. Men jag vill hävda att samhället också har ett stort ansvar.

Caius säger att vi idag har ett samhälle som går ut på att konsumera och där man blir stämplad om man inte har det som "alla andra" har.

Önskan att få höra till

Men det handlar om inte enbart om Caius själv. Han har fem barn som går i skola eller studerar, och det kostar.

- Idag i skolan krävs det att barnen har en tablett, en smarttelefon eller dator. Och har man inte, hamnar man ju på efterkälke. Samhället är totalt elektronik- och mediabaserat.

Också märkeskläder är något som barn av idag lägger stor vikt vid, och om man inte har det som de andra har så blir man lätt utanför.

- Om du inte tillhör en rik samhällsklass eller annars har råd, så blir det att ta på avbetalning. Det är lätt hänt att man tar på sig för mycket, att man inte förstår hur mycket extra kostnader som tillkommer.

Lyssna på radio med din mobil.
Bildtext Caius tog för några år sedan sju telefoner på avbetalning direkt av operatören, en åt varje familjemedlem. Ingen kollade om han kunde betala för det han köpte.
Bild: Yle/Stefan Nordgren

Impulsköpandets förbannelse

Räntor, öppningskostnader, månatliga behandlingskostnader. Idag har Caius koll på sådant, men det fanns en tid då de orden inte betydde något för honom.

- Som ung hade jag inte en aning. Och det var så väldigt enkelt att köpa på avbetalning. Även fast jag inte hade något jobb kunde jag beställa prylar, ingen kollade upp min betalningsförmåga.

Idag anser Caius att det är alldeles för lätt att köpa på avbetalning.

Jag uppfyller inte de krav som samhället ställer idag

Om det skulle vara svårare skulle hans skuldspiral inte ha dragit iväg.

- Jag tycker att det i ett mycket tidigare skede borde begränsas hur mycket snabblån eller avbetalningar man kan få. Det är för lätt att hamna i en situation där man dragit på sig för mycket kostnader.

Caius skuldproblem har påverkat och präglat hela hans vuxna liv.

Att han inte kunnat skaffa sig "samma saker" som andra har gjort att han känt sig som en ”dålig människa”, som han själv uttrycker det.

- Jag har dragit på mig skulder, satt min familj och mig själv i trubbel. Det har lett till att jag varit väldigt deprimerad. Jag har känt mig värdelös, känt att jag är någon som samhället inte vill ha.

Caius problem ledde i slutändan till skilsmässa.

Ändå ser Caius positivt på framtiden. Han kommer att bli skuldfri tror han, och vet idag vilka fällor han skall akta sig för.

Riku Westerlund

Snabblånebolagen jagar på nätet – Riku fastnade i ett skuldträsk och tänkte gå under

Det går alldels för lätt att få snabblån säger drabbade.

Spotlights Djupt i lånehelvetet finns nu på Arenan.

Diskussion om artikeln