Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Protesterna som räddade X3M

Från 2017
Uppdaterad 10.10.2017 17:59.
Demonstranter med skyltar
Bildtext "Vi vill ha Sex & Sånt" stod det på plakaten under demonstrationen år 2007.
Bild: Montage: Yle Foto: Mats Löfström

En novemberdag för tio år sedan blåste det rejält om X3M. Yle sparade och X3M låg högst på listan över saker som kunde offras. Men publiken ville annorlunda.

- Jag satt på hästryggen när de finlandssvenska tidningarna började ringa, minns Micaela Röman som på den här tiden var kanalchef.

Beskedet om att X3M fanns med på sparlistan fick hon strax innan. Helt överraskad var hon inte.

På den här tiden finansierades Yle med tv-licens och hur mycket pengar det fanns berodde på hur många som betalade licensen. Den siffran sjönk för varje år. Sparförslagen haglade tätt.

Den här gången verkade många chefer och politiker överens om att X3M kunde offras.

Beskedet var förstås tufft för de som jobbade på X3M.

- Bestörtning är det ord jag skulle använda först. Man skulle vilja stoppa huvudet i sanden och tro att det inte är sant, men när man lyfter huvudet ur sanden märker man att det pågår fortfarande.

X3M-tv: De demonstrerade för att rädda X3M - Spela upp på Arenan

Demonstrationerna förändrade läget

När allmänheten fick höra om nedläggningsplanerna kom responsen genast. Lyssnarna hörde av sig.

Organisationer och politiker ställde sig bakom kanalen. Det ordnades namninsamlingar och demonstrationer.

Vågat spel bakom kulisserna

På X3M valde man att hålla sig neutrala och inte föra kampanj för kanalen.

- Man kan i efterhand säga att det var ett vågat spel, men det lönade sig. Då vi insåg hur stor uppbackning vi hade så valde vi att fokusera på att göra det vi gjorde så bra som möjligt. Det var ju det våra lyssnare och communityanvändare ville försvara.

Röman berättar att det fanns en oro för att en kampanj från kanalen skulle uppfattas fel. De som var beredda att lägga ner kanalen skulle tolka det som att motståndet bara handlade om människor som ville försvara sina egna jobb.

Publiken gjorde det till något större.

- Vi kavlade upp ärmarna och in i det sista ville vi genom det vi gjorde visa att vi spelade en livsviktig roll för finlandssvenska ungdomar.

Micaela Röman är övertygad om att kanalen hade lagts ner om inte lyssnarna hade engagerat sig. Om det inte hade hänt i november 2007 så hade det hänt senare. Reaktionerna från lyssnarna gjorde det omöjligt.

Mats Löfström ordnade demonstration

Beslutet om X3M:s framtid skulle fattas av Yles förvaltningsråd på kvällen den 26:e november. När medlemmarna av förvaltningsrådet dök upp möttes de av demonstranter. På andra orter ordnades stöddemonstrationer.

- Det var en kall novemberkväll och snön hade redan kommit, minns Mats Löfström.

År 2007 var riksdagsledamoten Löftström förbundssekreterare på Svensk Ungdom. Svensk Ungdom hade arrangerat demonstrationen tillsammans med alla andra ungdomsorganisationer.

Löfström minns att det var den första demonstrationen han var med om som organiserades via Facebook.

November var rätt årstid

Att det var en kall kväll i november spelar faktiskt en viss roll för historien.

- Flera förvaltningsrådsmedlemmar kom ut till demonstrationen. Det hade en effekt att se att folk stod där i kylan och mörkret, förklarar Löfström.

Det som också gjorde intryck var att demonstranterna lät och såg ut som fler än de faktiskt var.

- Det ordnades en plakatmålarkväll kvällen innan med fyndiga plakat och slogans. Det var välorganiserat. Det såg ut som ännu fler än det var.

En affisch som liknar en svart gravsten med texten "Rädda Radio X3M"
Bildtext Så här såg det ut när man samlade folk till demonstrationen.
Bild: Svensk Ungdom

I medierna nämndes det att demonstrationen var mer högljudd än finländska demonstrationer överlag. Demonstrationen, namninsamlingarna och all e-post som politikerna fick inför mötet fick resultat.

Strax innan mötet lades nya sparförslag fram och tanken på att lägga ner X3M kastades i papperskorgen. Tv-kanalen Yle-Extra lades dock ner och man riktade sparåtgärder i nyhetsverksamheten.

Många såg inte betydelsen

För Löfström var det självklart att X3M måste räddas.

- Många vuxna såg inte alls den viktiga funktion X3M hade.

Förutom radiokanalen pekar Löfström ut den webbcommunity som år 2007 var en samlingsplats för många unga. Det var många beslutsfattare som inte kände till den.

- Vi har få mediekanaler som kopplar ihop olika delar av Svenskfinland. Och Åland. X3M har ju en stor lyssnarskara på Åland, där man inte i övrigt konsumerar så mycket finlandssvensk media.

Fortfarande X3M-lyssnare

Löfström rattar fortfarande in X3M i bilen trots att han inte längre hör till målgruppen.

- Jag lyssnar fortfarande på X3M. Jag har ett gammalt arbetsrum i riksdagen där radiokanalerna är förprogrammerade och Vega är den svenska kanalen. Men i bilen lyssnar vi alltid på X3M. Det är inte ens en fråga.

Fotnot: Artikelskribenten var själv anställd av X3M år 2007, men var sjukledig denna vecka på grund av en nyopererad blindtarm.

X3M 20

Diskussion om artikeln