Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hos Markku Harju är varje vecka djurens vecka

Från 2017
Uppdaterad 10.10.2017 12:25.
Markku Harju och älgen Mervi.
Bildtext Markku Harju med älgen Mervi.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Just nu firas djurens vecka och temat för i år är vilda djur. En som har med vilda djur att göra dagligen är Markku Harju i Replot i Korsholm. Han driver Nordic Wildlife Care som tar hand om vilda djur som behöver hjälp.

Harju har drivit Nordic Wildlife Care sen 2005. Just nu har han ett antal djur hos sig med varierande åkommor och bakgrund.

- Två älgkalvar, två vitsvanshjortar, en berguv, igelkottar... De är nu de jag kommer ihåg på rak arm, säger Harju.

Berguv med uppspärrade ögon.
Bildtext En berguv samlar sina krafter hos Harju.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vitsvanshjortarna är bara cirka fyra månader gamla och kom till Harju efter att de blivit moderlösa. Den enas mamma dog i en bilkrock och den andras drunknade efter att ha fastnat i en fiskares nät.

Sannolikheten är liten att de kommer att kunna släppas ut i naturen på nytt eftersom de blivit så tama.

- De dricker fortfarande mjölk och mår bra. De växer snabbt och de blir väl nog här, säger Harju.

Markku Harju med en vitsvanshjort
Bildtext Harju med en av de räddade vitsvanshjortarna.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Olga, Helge och Mervi

Markku Harju matar hjortarna med mjölkflaska flera gånger om dagen. Också de två älgkalvar som kommit in för en tid sedan dricker fortfarande mjölk. De är också moderlösa och blev därför omhändertagna.

Den ena kommer från Mickelsörarna och befann sig mitt ut på öppet hav och höll på att drunkna. En båtägare upptäckte den utmattade kalven och tog den i sin båt och så hamnade den hos Harju.

Den andra kommer ända från Sotkamo. Den hade vandrat runt vilsen vid ett militärområde. Och då ingen mamma syntes till så fick den flytta till Replot.

- Älgar kan man inte släppa fritt, de blir genast tama. Man måste hålla dem hela deras liv.

Älgkalvarna Olga och Helge är inte heller de enda älgar som Markku Harju har inneboende. Hos Harju bor nämligen också fortfarande Finlands kanske mest kända älg, Mervi.

Älgen Mervi med en älgkalven Olga.
Bildtext Mervi och kalven Olga.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Henne räddade Harju för några år sedan då hon bara var ett par dagar gammal och övergavs av sin mor. Han matade henne med nappflaska och Mervis öde och utveckling följdes också noga i media vilket gjorde henne rätt känd.

I dag är Mervi en 300 kilogram stor vänlig älg som går i en flera hektar stor inhägnad tillsammans med Olga och Helge som hon tagit emot väl.

- Hon är en stor älg redan. Nu när hon har två kalvar med sig så trivs hon väldigt bra. Hon har blivit ännu snällare. Mervi kommer och lägger sig vid mina fötter. Hon är nog väldigt snäll.

Små fåglar är knepigast

De flesta djur, ungefär 80 procent, släpps ut i frihet efter att Harju vårdat dem i sådant skick att de klarar sig.

Speciellt fåglar är sådana som inte blir tama så de kan för de mesta sticka iväg så fort de är i skick. Harju har just nu två örnar som återhämtar sig och en berguv som lidit av utmattning.

- Genast när de kan flyga och har ätit tillräckligt så kan de fara iväg.

Man kan kontakta Harju om man ser ett djur som farit illa eller om man misstänker att en djurunge har blivit föräldralös.

Men det lönar sig inte att genast utgå från att ett djur inte har en förälder även om det ser ut så.

- Man ska inte närma sig ensamma ungar. För det mesta har de mamma någonstans nära när det gäller harar, älgar eller hjortar. Men om man har sett att mamma är död så kan man kontakta genast. Det kan man också göra om man ser att djuren är skadade.

Alla får hjälp

Markku Harju tar emot alla djur som behöver hjälp. Stora djur tycker han är lättare att hantera. Svårast att sköta är små fåglar.

- Till exempel skogsfåglar är väldigt stressade, de är svåra att hantera. Det är svårt att få dem att äta och de behöver hjälp nästan hela tiden.

Till Harju kommer djur från Uleåborg i norr till Björneborg i söder. Harju skulle hoppas att det på fler orter skulle finnas ställen som kunde ta hand om vilda, skadade djur så att man slapp långa transporter.

Markku Harju med älgen Mervi och Olga.
Bildtext Markku Harju med Mervi och Olga.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Om inte Markku Harju tog emot djuren på sitt djurcenter skulle de dö, alternativt avlivas.

Markku Harju får inga bidrag för verksamheten. Inkomsterna kommer från donationer och från försäljning av böcker, bland annat boken om älgkon Mervi.

Djurens vecka varje vecka

Djurens vecka pågår just nu till den 10 oktober. Det är en internationell vecka som firas årligen. I Finland har man uppmärksammat den här veckan sedan 1959 tack vare Finlands djurskyddsförening.

Markku Harju firar djurens vecka varje vecka och upp till 16 timmar om dagen går åt att sköta skyddslingarna.

- Jag tycker om djur och jag vill hjälpa dem.

Markku Harju medverkar i programmet Superhjälparna, avsnittet som publiceras lördagen den 7.10.

Artikeln är rättad 10.10 klockan 12:25. I artikeln påstods felaktigt att djurparker inte tar emot djur som behöver långtidsvård utan endast tar emot sådana djur som kan visas upp för publik. Från Högholmens djurpark meddelar man att man årligen tar emot mellan 800-1000 vilda djur i behov av vård.

Diskussion om artikeln