Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tufft att leva med dyslexi - talsyntesen förändrade hans liv

Från 2017
Uppdaterad 06.10.2017 16:46.
Tor Ghai utanför Vasa stadsbibliotek.
Bildtext Tor Ghai.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Tor Ghai slet med sina läs- och skrivsvårigheter i trettio år innan talsyntesen förändrade allt. Idag läser han mycket och gärna, utan huvudvärk och trötthet efteråt. Men arbete kvarstår för att lyfta de sista fördomarna mot dyslektiker, menar Ghai.

- Det var tufft, verkligt tufft, säger Tor Ghai om sin tid som dyslektiker utan hjälpmedel.

Ghai besökte Vasa under den europeiska dyslexiveckan för att föreläsa om hjälpmedel för personer med läs- och skrivsvårigheter.

Ghai beskriver många år av huvudvärk och en skolvardag där han kände att han ständigt låg efter. Det resulterade i dålig självkänsla och dåligt självförtroende kring skolarbetet.

- Jag läste väldigt långsamt, ungefär en femtedel så snabbt som en normal läsare. Jag hade också svårt att memorera och hänga med i texten eftersom all energi gick åt till själva avkodningen.

Ghai hann fylla 30 år innan han upptäckte talsyntesen. Men då förändrades allt.

- Jag jobbade med synskadade då och försökte hjälpa klienter med att få talsyntesen att fungera tekniskt. Plötsligt upptäckte jag att talsyntesen också fungerade på mig, berättar Ghai.

En uppslagen bok
Bild: Ismo Pekkarinen/All Over Press

Text förvandlas till uppläst tal

Med talsyntes avses en programvara som omvandlar text till tal.

- Den fungerar så att man har läst in massor med texter som man delat upp i små beståndsdelar. Sedan kan man utifrån en text sätta ihop den här personens tal igen så att det blir uppläst text. Det låter faktiskt väldigt mycket som en riktig människa, säger Tor Ghai.

Det händer att programvaran gör små fel, men numera fungerar den alltmer problemfritt. Inte minst eftersom så många texter redan finns i digital form.

- Jag behöver väldigt sällan göra om text nuförtiden. Jag trycker oftast bara på en enda knapp och så får jag texten uppläst för mig, säger Ghai.

Fly in i läsning

För Ghai som verkligen längtade efter en lösning av den här typen blev den en verklig räddning.

Idag läser han text fem gånger snabbare än en normal läsare och alltså tio gånger snabbare än under tiden före han började använda talsyntes. Huvudvärken, som tidigare alltid följde med läsningen, är borta. Och framför allt är textförståelsen en annan.

- Förr kunde jag fly undan läsningen, idag är det tvärtom. Om jag har något tråkigt jag borde ta itu med så väljer jag hellre att läsa, säger Ghai som numera läser flera timmar per dag.

Man läser artikel på en pekplatta.
Bild: STAFFAGE/kaboompics.com/CC0 License

Bort med sista tabut

Idag jobbar Tor Ghai med att vidareutveckla programvara för talsyntes i det egna företaget TorTalk. På en punkt hoppas han att utvecklingen ska gå framåt och det gäller synen på dyslektiker och deras hjälpmedel.

Ghai hoppas man ska komma till en punkt där man kan stryka ett streck över det sista tabut med läs- och skrivsvårigheter och en gång för alla slå fast att det viktigaste med läsning är textförståelse, allt man lär sig genom att hämta in ny information och att ens språkkänsla och ordförråd ökar.

- Jag tycker det är synd att man fortfarande ser själva avkodningen som själva huvudgrejen, när en dator faktiskt kan göra den biten för dig. Det borde ju vara strunt samma om det sker genom talsyntes eller avkodning med ögon.