Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Bollywoodstjärnans bittra medicin mot kvinnovåldet

Från 2017
Uppdaterad 08.10.2017 10:27.
Aamir Khan framför en tegelvägg.
Bild: Forest Troop Limited

Aamir Khan är en av de mest populära och inflytelserika skådespelarna i Bollywood. 2012 gjorde han ett oväntat karriärval när han tillsammans med en barndomsvän skapade tv-serien Satyamev Jayate (Truth Alone Prevails). En serie som belyser våldtäkt, abort och så kallade hemgiftsmord.

Aamir Khan har på vita duken gjort sig känd som en macho på jakt efter hämnd. Filmindustrin som han arbetat för har dessutom ofta anklagats för att trycka ner kvinnor och bidra till det sexuella våldet i Indien.

Nu, 48 år gammal, gör han en helomvändning och skapar en tv-serie om de mest tabubelagda ämnena i landet.

Han utnyttjar hela sin charm, och satsar samtidigt hela sin karriär, för att få slut på våldet mot kvinnor och upphäva de gamla stereotyperna som är djupt rotade.

I dokumentären Ormtjusare följer vi Khan i jobbet med tv-serien Satyamev Jayate samtidigt som spelar in sin nästa Bollywood storsäljare, Dangal.

Vi träffar manusförfattare och kolleger som berättar om filmens och tv:ns roll när det gäller att förändra samhället och också Khans fru, Kiran Rao, som har stor inverkan på hans val.

I kontrast till detta träffar vi också organisationer, fundamentalister och religiösa grupper som ifrågasätter Khans motiv och bojkottar hans filmer.

Khans strävan ger en bild av ett land i kris och den förändring som pågår. Frågan är om hans inflytande kan få till stånd en positiv förändring på sikt?

Vilken är relationen mellan mediekonsumtion och det sexuella våld som plågar Indien?

Tidskriften Time är i alla fall övertygade över Khans inflytande när de 2013 listade världens 100 mest inflytelserika. Texten löd bland annat (fritt översatt):

”Khan har startat en rörelse som kommer att förändra den värld som indierna lever i. Han använder sin gåva som charmör för att ge sin publik den mest bittra av mediciner”.

Orginaltitel: The snake charmer (Grekland 2017)
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Nina Maria Paschalidou
Produktion: Forest Troop Limited