Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Vikingakläder bär spår av muslimskt inflytande

Från 2017
trästaty föreställande viking
Bildtext Vikingarna kan ha tagit intryck av kulturer i Mellanöstern
Bild: Creative Commons

Mönster i silver på vävda band av siden i gravar från vikingatiden, har visat sig vara geometriska kufiska tecken där både namnen Allah och Ali förekommer. Det visar ny forskning vid Uppsala universitet.

Kan vikingarna ha tagit till sig kulturella yttringar från Mellanöstern och gjort dem till sina egna?

Historiker, arkeologer och andra vetenskapliga krafter har under åren pusslat ihop en omväxlande och nyanserad bild av de människor, de resor och de levnadssätt som utgjorde vikingakulturen i Norden under århundradena före 1000-talet.

Mycket arbete är kvar, naturligtvis, men nya rön och nya ögon på gammalt material ger upphov till ny kunskap.

Ett sådant nytt rön verkar nu komma från sömnadens värld.

Vikingamode möter Persien

Textilarkeologen Annika Larsson vid Uppsala Universitet tillbringar mycket tid med att titta på innehållet i vikingagravar för att se vad de döda kläddes i. I samband med en utställning i Sverige om vikingatida mode kom hon och några kollegor till en något oväntad insikt.

samling med vikingasmycken och dräkter
Bildtext De kläder vikingar bar i vardagen och de som följde med i graven skilde sig åt rätt mycket. Ofta dekorerades de döda i utsökta sidendräkter.
Bild: Wikimedia Commons / Palnatoke /The National Museum of Denmark

Vikingar fick med sig mycket sidenkläder dekorerade med fina silverband i döden, och mönstren och tecknen vävda i dem påminde mycket om mönster man finner i Mellanöstern, berättar Larsson.

- Vi hittade gravmonument och mausoleer i områden i Mellanöstern och Centralasien där de har precis samma tecken eller mönster som de här silverbanden.

 Brickvävda band med geometriska mönster är vanliga i vikingatida gravar.
Bildtext Brickvävda band med geometriska mönster är vanliga i vikingatida gravar.
Bild: Creative Commons / Annika Larsson

Men det i sig är inte så förvånande, de handelsresande vikingarna tog ofta med sig både arabiska mynt och varor från områdena de besökte, så att persiskt eller kinesiskt siden skulle hamnat i en förmögen vikings grav är ju inte så underligt.

Inköp eller influenser

Enligt Annika Larsson skulle förekomsten av arabiska tecken på sidenkläderna i sig inte betyda att de inte kan vara en handelsvara, men det finns indikationer, bland annat i skrifter av Ahmad ibn Fadlan, på att de här kläderna syddes upp under kort tid till särskilda tillfällen, som begravningar, och på ett för Mellanöstern otypiskt sätt.

Spegelvänt framträder Allah i vikingatida bandmönster från Birka.
Bildtext Spegelvänt framträder Allah i vikingatida bandmönster från Birka.
Bild: Creative Commons / Annika Larsson

Vilket skulle kunna tyda på att vikingarna gjort sin egna tolkning av dem.

- På mausoleerna skriver man ”Allah” eller ”Ali” och de här tecknen finns på de här silverbanden, men de är spegelvända. Och så använder man inte tecknen i Mellanöstern. Då slogs jag av tanken att de kanske var tillverkade i Sverige eller Ryssland.

Och även konstföremål har detaljer som enligt Larsson borde ha annat ursprung än de nordiska skogarna.

- På små valkyriefiguer från Skandinavien ser man att många av dem har typiska sidenmönster i sina kläder och de kan bara komma från gamla persiska områden eller Centralasien.

Målning avbildar viking, konstnär Frank Dicksee
Bildtext Vikingen som symbol för en nordisk identitet har tagits i bruk av både göticismen och högerextrema
Bild: Public Domain

Och bortsett från själva klädessederna och mönster som kan ha arabiska influenser, spekulerar Annika Larsson om kontakten med Mellanöstern även gjort intryck på vikingarnas seder och bruk, till exempel uppfattningen om livet efter detta.

Kontroversiellt arbete

Annika Larsson och hennes kollegors rön har fått en del positiv uppmärksamhet av andra historie- och arkeologikollegor, berättar hon, men även av andra som inte är helt nöjda med hennes nytolkning av vikingakulturen.

- Det negativa har kommit från främlingsfientliga, utan undantag, säger Larsson. Det är det muslimska som stör. Jag vill inte gå in på vad de säger, men det är inte trevligt.

En DNA -sekvens.
Bildtext DNA-undersökningar kan visa vad vikingablodet innehåller

Artiklar om de potentiella kopplingarna mellan islam och vikingatraditionerna har upprört folk som satt en viss stolthet i att ha vikingarna som en slags ”ren” symbol för det urnordiska.

- Vi håller precis på att göra DNA-analyser på människorna i de här vikingagravarna. I Norge har man tittat mycket på DNA och kommit fram till att det finns mycket påbrå från Persien och de här områdena, och det skulle inte förvåna mig om det är precis samma sak i Mälardalen. Att tala om ”rena” vikingar är kanske lite svårt under en hundraårsperiod under vikingatiden.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln